Solanna Investment, companie romaneasca ce va conecta la reteaua publica un nou parc fotovoltaic

Parcurile fotovoltaice au produs, ieri, 2,4% din consumul na?ional
Solanna Investment, companie romaneasca ce va conecta la reteaua publica un nou parc fotovoltaic

Solanna Investment realizeaza in Romania proiecte fotovoltaice pentru beneficiari romani, dar si pentru fonduri de investitii cu capital privat. Obiectivul companiei este de a implementa pana la finele anului 2013 parcuri fotovoltaice ce totalizeaza 100 MW, a declarat Claudia Almajanu, directorul executiv al companiei.
In plus, compania vrea sa realizeze o serie de parteneriate cu autoritatile teritorial locale.

■ Jurnalul National: Sa incepem cu o intrebare usoara: de ce ati ales Romania?
■ Claudia Almajanu: Experienta in campul fotovoltaic din vestul Europei, o analiza atenta a pietei energiei alternative din Romania, existenta cadrului normativ ce a fost reglementat in anul 2011, dar si randamentul solar optim din Romania, comparabil cu unele dintre cel mai bune zone din Italia, Spania sau Franta, ne-au determinat sa activam pe piata din Romania.
Asa cum spuneam, existenta cadrului normativ ce reglementeaza in acest moment acordarea a sase certificate verzi in cazul energiei fotovoltaice pentru fiecare MWh injectat in reteau publica reprezinta un punct de atractie pentru marii investitori, atat fonduri de investitii, cat si fonduri private.

■ Jurnalul National: Ce planuri aveti in Romania? Ce capacitati doriti sa instalati?
■ Claudia Almajanu: In acest moment construim in Romania un prim parc fotovoltaic localizat in sud- vestul Romaniei, cu o capacitate totala de 2,25 MW.
Alte planuri includ sensibilizarea unitatilor administrativ-teritoriale: vrem ca autoritatile locale sa inteleaga ca energia alternativa ofera nu numai o imagine pozitiva in randul comunitatii, ci este si foarte rentabila. Mentalitatea trebuie schimbata, si un prim pas il reprezinta sistemul de investitie al banilor publici, in sensul ca in acest moment investitiile in energia renovabila pot genera venituri importante la bugetul local. Expun un exemplu: un parc fotovoltaic de 3 MW genereaza venituri de aproximativ 900.000 €/anuali in acest moment.
Noi oferim autoritatilor locale un sprijin; de regula bancile finanteaza circa 70% din investitie, compania noastra putand oferi autoritatilor administrative 15%-20% contributie, plus gama noastra de servicii. Simt nevoia sa mai adaug ca putem oferi un brevet care permite cresterea randamentului de productie a unui parc fotovoltaic, undeva la 25%, ce se utilizeaza deja in alte instalatii fotovoltaice implementate in afara Romaniei.
De asemenea, colaboram cu fonduri de investitii pentru care realizam lucrarile de inginerie, constructie si proiectare, urmand a demara un plan investitional important in acest sector. Planul investitional se doreste a fi finalizat pana la finele lui 2013. O alta strategie este cea de a fi noi insine dezvoltatori si investitori in Romania. Aici avem in plan capacitati de 5-10 MW.

■ Jurnalul National: Recent, o serie de oficiali de la ANRE si Consiliul Concurentei au declarat ca schema privind certificatele verzi este prea generoasa si doresc reducerea numarului de certificate pentru sectorul fotovoltaic. In plus, sectorul industrial s-a tot plans in privinta schemelor privind energia regenerabila, certificatele de emisii si cogenerarea de inalta eficienta. Cum comentati?
■ Claudia Almajanu: Este descurajator pentru o piata ce incepe a avea contur. Deja au aparut zvonuri descurajatoare. Este mult prea recent. Toate aceste fluctuatii pot duce la retragerea investitorilor de pe piata romaneasca, afectand inclusiv intregul sistem de finantare atat local, cat si international. Pe de alta parte ar trebui sa privim ce s-a intamplat in vestul Europei si sa invatam din erori. Este foarte simplu: atunci cand in tari precum Italia, Spania sau Franta s-a decis reducerea subventiilor, valoarea investitiilor in energie renovabila a scazut drastic.

Infrastructura, bat-o vina
■ Jurnalul National: Care sunt principalele probleme pe care le vedeti in sectorul energetic din Romania si care ar fi rezolvarea? Daca Dacia a fost indicata drept o privatizare de succes in industrie, avem un echivalent si pentru sectorul energetic?
■ Claudia Almajanu: Greu de spus… Ar trebui liberalizata piata in primul rand. Apoi, ne confruntam cu tot ce inseamna infrastructura si logistica, de la drumuri pana la probleme cu liniile de medie tensiune. Acestea sunt vechi, iar companiile electrice ar trebui sa inteleaga ca trebuie sa ofere standarde optime de calitate. Ar trebui gasita urgent o solutie vizavi de vechimea echipamentelor. De asemenea, prin atragerea de investitori in Romania putem creste competitivitatea, sectorul energetic devenind mult mai sanatos. Deci, asteptam o strategie viabila.

■ Jurnalul National: Oficialii Transelectrica au tot anuntat ca vor sa tempereze acordarea de avize, pe motiv ca nu au bani sa conecteze la retea 30.000 MW din sectorul regenerabilelor. Ati avut probleme in aceasta privinta?
■ Claudia Almajanu: Ar trebui ca statul roman sa sprijine aceste investitii. Se prevede ca pana la finele anului 2017 consumul de electricitate in Romania va creste cu aproximativ 35% fata de anul 2008. Vin si adresez o intrebare. Cati din cei 30.000 MW vor fi implementati efectiv? Rezervarea in sistem este practic in acest moment doar scriptica, putini din toti acesti MW fiind conectati la reteaua publica in prezent.

■ Jurnalul National: Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, spunea recent ca investitorii din segmentul energiilor regenerabile trebuie sa fie fortati sa investeasca in proiectul de 2 miliarde de euro pentru centrala de pompaj de la Tarnita, pe motiv ca ei induc dezechilibre in sistem si deci tot ei ar trebui sa contribuie la echilibrarea sectorului energetic. Cum vedeti asta?
■ Claudia Almajanu: Asa cum bine stiti, aceasta problema este in faza de solutie si pe termen scurt se asteapta o tehnologie noua (pe baza de acumulatori de energie), dar nu dorim sa intram in detalii. Noi avem o alta intrebare: avand in vedere ca toti combustibilii fosili se vor termina in 35-50 de ani, care este alternativa?
.
Nu vrem speculatori pe piata energiei
■ Jurnalul National: Ar trebui sa se modifice legea energiei astfel incat sa se permita tranzactii pe langa OPCOM?
■ Claudia Almajanu: Transparenta si echidistanta sunt solutiile ce stau la baza liberalizarii pietei energiei electrice. Pe de alta parte, noi, companiile private, ne confrutam cu o problema. Sistemul bancar este reticent in a finanta proiecte fara contractele de furnizare. Acest fapt creeaza o bariera pentru investitorii privati si una dintre propunerile noastre are la baza crearea unui cadru legislativ flexibil pentru investitorii privati, intrucat nu trebuie sa uitam ca aceste probleme au plecat de la contractele incheiate cu companiile de stat.

■ Jurnalul National: Dinu Patriciu caracteriza din pozitia de proprietar al unei fabrici de turbine eoliene ca energiile regenerabile sunt “imorale”, pentru ca necesita subventii. Asa este?
■ Claudia Almajanu: Analizele arata ca pana in acest moment in energia fotovoltaica din Romania s-au realizat investitii inca la un nivel foarte mic. Subventiile acordate au ca scop, pe de o parte, implementarea cu succes a proiectelor din energia alternativa, dar si atragerea de capital strain in Romania. Consider imoral o atitudine pasiva fata de energia alternativa. Nu trebuie sa patim la fel ca Spania si Italia, unde investitorii au plecat dupa reducerea subventiilor.
De asemenea, exista mai multe anomalii locale: unitatile administrativ-teritoriale isi concesioneaza terenurile pe nimic, pe 10.000-12.000 de euro anual, in loc sa-si faca ei investitii. Nu exista mentalitatea de investitor. Autoritatile locale pot sa solicite 5%-10% din energia produsa pe terenurile lor, sa fie un fel de impartire a productiei. Administratiile ar putea avea un profit mult mai mare pentru comunitatile locale, cum ar fi de exemplu iluminatul public.

Bancile compara regenerabilele cu imobiliarele
■ Jurnalul National: Ati spus ca finantarea este de la o banca din exterior. Ati intampinat dificultati cu bancile locale?
■ Claudia Almajanu: Am vrea ca mentalitatea sistemului bancar romanesc sa se deschida mai mult spre energia regenerabila. Intr-una dintre discutiile cu o banca locala, reprezentantii acesteia au comparat sectorul energiilor verzi cu imobiliarele, in conditiile in care investitia se recupereaza in cinci-sapte ani. Adica un fel de bula. Foarte multi dintre investitorii si partenerii nostri solicita finantare de la sectorul bancar local. Insa birocratia si faptul ca nu sunt mai deschise ii determina sa se orienteze catre banci din afara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *