Solicitarile si Recomandarile Greenpeace pentru candidatii la Presedentia Romaniei

Solicitarile si Recomandarile Greenpeace pentru candidatii la Presedentia Romaniei
Solicitarile si Recomandarile Greenpeace pentru candidatii la Presedentia Romaniei
Solicitarile si Recomandarile Greenpeace pentru candidatii la Presedentia Romaniei

Greenpeace Romania a transmis astazi celor doi candidati la Presedintia Romaniei, solicitari privind probleme stringente de mediu si energie, fata de care candidatii nu s-au exprimat pana acum in cadrul vreunei dezbateri la care sa participe si societatea civila .

Greenpeace Romania solicita celor doi candidati sa prioritizeze problematica mediului, avand in vedere ca de aceasta (calitatea apei, aerului, solului) depind toate marile proiecte strategice si pe termen lung, ale unei tari.

Principalele solicitari inaintate de Greenpeace Romania celor doi candidati sunt:

–               Promovarea unor reglementari legislative menite sa opreasca fenomenul defrisarilor si al furtului de material lemnos, precum si identificarea si protejarea padurilor virgine;

In Romania, ritmul taierii padurii este de 3 ha/ora, multe dintre acestea fiind taieri ilegale (51 de cazuri/zi, la nivelul anului 2012) care conduc la despaduriri si la degradarea serviciilor aduse de padure, la care trebuie adaugat ca suprafata impadurita a Romaniei este de numai 27%, fata de 33% media europeana.

–               Energie curata, din surse regenerabile;

Pentru ca Romania sa se alinieze cu tendintele globale din lupta impotriva schimbarilor climatice, este nevoie ca liderii tarii sa incurajeze tranzitia de la un sistem energetic bazat pe tehnologii riscante si poluante (carbune, energie nucleara, gaze de sist exploatate prin metoda fracturarii hidraulice), catre unul cu riscuri minime, bazat pe resurse nelimitate (al energiilor regenerabile).

Potrivit studiului Greenpeace Revolutia Energetica, pana in 2050, cu tehnologia disponibila azi, necesarul energetic al Romaniei ar putea fi acoperit in proportie de 84% din energie regenerabila.

–               Agricultura curata, fara pesticide si OMG-uri;

Pentru a reduce riscurile asupra sanatatii oamenilor si a mediului inconjurator, este nevoie ca viitorul lider sa incurajeze tranzitia catre agricultura ecologica, lipsita de organisme modificate genetic, pentru a asigura hrana sanatoasa, obtinuta sustenabil.

–               Eliminarea proiectelor de tipul „Rosia Montana”.

Citeste detaliat solicitarile si recomandarile Greenpeace pentru candidatii la Presedentia Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *