Solutie de criza. Pentru a reduce pretul alimentelor, Marea Britanie cere UE sa aprobe culturile OMG

In timp ce Romania a renuntat la cultivarea organismelor modificate genetic, desi UE nu i-a impus acest lucru, britanicii au decis reconsiderarea acestei alternative, ca solutie la cresterea excesiva a preturilor la alimente.

Premierul Gordon Brown a trimis o scrisoare omologului sau japonez, presedintele grupului celor mai bogate tari industrializate, propunand un plan international pentru rezolvarea crizei, care sa includa si reconsiderarea cultivarii de OMG. Aceeasi scrisoare a fost trimisa si secretarului general al ONU si reprezentantilor FMI si ai Bancii Mondiale. Brown atrage atentia ca pana si in statele dezvoltate numarul celor care nu-si pot asigura hrana zilnica este in crestere. Inmultirea populatiei a dus la marirea cererii de grane, criza fiind agravata si de cresterea suprafetelor cultivate pentru biocarburanti. Mai mult, schimbarile climatice au contribuit la scaderea productiei, iar predictiile din acest punct de vedere sunt sumbre. In scrisoarea sa, Gordon Brown a trasat si cateva directii pe care s-ar putea baza aceasta strategie, sustinand ca o solutie viabila ar putea fi dezvoltarea unor varietati de grane care sa reziste
la seceta si reconsiderarea organismelor modificate genetic. Firmele europene fac lobby anti-OMG, fiindca au investit masiv in productia de pesticide, care nu mai sunt necesare pentru plantele modificate genetic, dar sunt in urma cu cercetarile pentru dezvoltarea unor noi soiuri de cereale. Acest razboi economic va accentua criza alimentara din zona euro. Peste 60 la suta din soia produsa de Brazilia, care este importata masiv de catre europeni, este deja modificata genetic. Agricultorii si autoritatile europene si-au dat seama de avantajul economic al OMG, care ridica profitul cu 30-35 la suta. Potrivit specialistilor, nu mai este cazul sa ne intrebam daca OMG sunt bune sau nu, pentru ca deja fac parte din viata noastra. Pretul pe care il presupune respingerea acestor produse este prea mare, chiar si pentru UE, sustine scrisoarea citata. In plus, importul de cereale sau carne nu va putea fi evitat si ne va costa mai mult.
Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *