Solutie nepoluanta pentru extragerea aurului, propusa de un baimarean pentru Rosia Montana

S-a reaprins disputa pentru Ro?ia Montan?
Solutie nepoluanta pentru extragerea aurului, propusa de un baimarean pentru Rosia Montana
Solutie nepoluanta pentru extragerea aurului, propusa de un baimarean pentru Rosia Montana

La 1882 ani de la atestarea documentara a localitatii Rosia Montana, problemele cu care se confrunta fosta comunitate miniera au ajuns pana in Baia Mare. Muntele de aur peste care s-a construit localitatea a atras in zona o companie dornica sa investeasca sume imense pentru a exploata metalul pretios. Vazut cu ochi buni de catre fostii mineri din zona, proiectul a atras nemultumirea ONG-urilor de mediu, precum si a celor care sustin protejarea patrimoniului cultural care dateaza din perioada romana.

Pentru a rezolva problemele de mediu care ar putea sa apara in cazul extragerii aurului prin cianurare, asa cum propun investitorii, un baimarean a prezentat o solutie “curata”, care nu afecteaza natura. Varianta a fost prezentata public azi, 6 februarie, la Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” din Baia Mare, unde s-a organizat un eveniment dedicat celei mai vechi localitati miniere din Romania.

Alburnus Maior, numele latin al Rosiei Montane, a fost mentionat prima data pe o tablita cerata cu nr. XVIII si cu data 6 februarie 131. Micuta localitate din judetul Alba are zeci de case mineresti incluse in patrimoniul national si local, iar pe teritoriul ei exista o rezervatie arheologica cu vechile galerii miniere din perioada romanilor. In cazul derularii proiectului investitional, acestea ar putea fi afectate sau chiar ar putea sa dispara. Compania care vrea sa extraga aurul de la Rosia Montana a precizat ca va conserva monumentele, insa reprezentanti ai societatii civice au venit cu contraargumente iar acum lucrurile sunt blocate.

”Sunt cele doua problematici: in primul rand conservarea patrimoniului istoric. Se stie ca galeriile romane sunt unice in lume si sunt printre cele mai vechi si de asemenea pericolul de poluare a mediului, care se preconizeaza sa fie o catastrofa mult mai mare decat cea care a avut loc la Baia Mare in 2000”, a explicat Gabriel Stan, unul dintre organizatorii evenimentului.

Problema de mediu care ar putea sa apara in situatia in care la Rosia Montana se va folosi cianura pentru extragerea aurului ar putea fi rezolvata foarte usor, potrivit unui baimarean. Dupa ce a lucrat timp de zeci de ani in domeniu, Jack Goldstein, impreuna cu un grup de cercetatori, a perfectionat si brevetat o tehnologie de extragere a aurului si argintului din reziduuri miniere prin metode nepoluante.

”Foloseste ca reactivi special triosulfatul de sodiu, nu necesita iazuri, nu are probleme de poluare nici in sol, nici ape reziduale si nici poluare in atmosfera. Se poate aplica foarte bine atat la piritele noastre de la Suior, care zac din anii 1970, cat si pentru viitoarea exploatare aurifera de la Rosia Montana”, a declarat Jack Goldstein.

Proiectul minier de la Rosia Montana este prevazut sa se desfasoare pe parcursul a 17 ani, pe o suprafata de 12 kilometri patrati, timp in care se estimeaza ca vor fi extrase aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint. Compania nu a primit inca autorizatiile necesare inceperii proiectului, in prezent acesta fiind blocat la Ministerul Mediului.

Conform estimarilor companiei, proiectul va crea peste 2.300 de locuri de munca in faza de inceput a lucrarilor de descopertare si peste 800 de locuri de munca permanente dupa ce proiectul va deveni operational.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *