Solutii de reciclare a sticlelor din plastic

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, vrea sa introduca in Romania o masinarie de mici dimensiuni care, in doar 20 de secunde, transforma PET-ul intr-un disc. Un astfel de aparat care preseaza ambalajul de plastic in doar 20 de secunde functioneaza la Murighiol, Tulcea, si costa 50 de euro. Masinaria a fost adusa din Ungaria.sistem de reciclare

Problema reciclarii PET-urilor, care au invadat Romania, le-a dat batai de cap tuturor ministrilor Mediului. Actualul ministru, Laszlo Borbely, a declarat pentru „Adevarul” ca intentioneaza sa introduca in Romania o noua metoda de recuperare a PET-urilor.

„Este vorba de un aparat de mici dimensiuni, care, in 20 de secunde, preseaza un PET pana il transforma intr-un disc. Aceste PET-uri comprimate se pun in saci de zece kilograme, care se pot trimite si prin posta firmei de reciclare”, a explicat Laszlo Borbely. Un astfel de aparat, aflat in dotarea scolilor sau primariilor, ar putea constitui pentru acestea surse de finantare.

In Romania exista un asemenea aparat care preseaza plasticul. A costat in jur de 50 de euro si poate fi cumparat din Ungaria. „O astfel de masina este la Murighiol, Tulcea, si a fost adusa din Ungaria cu ajutorul unei organizatii neguvernamentale. Primaria comunei se ocupa de reciclarea PET-urilor si face si un ban prin trimiterea deseurilor compactate unui centru pentru valorificarea acestora. Astfel de masini sunt bine-venite si ar fi folositoare in fiecare comuna din tara”, este de parere Silvian Ionescu, comisar-sef la Garda de Mediu.

Reprezentantii ONG-urilor considera ca dotarea cu aceste aparate ar rezolva problema reciclarii ambalajelor de plastic numai partial.

„Perfect ar fi sa reusim sa nu mai folosim ambalaje din plastic. Dar stim ca asa ceva e mai greu. In Romania trebuie creata o infrastructura de reciclare si valorificare a deseurilor. Degeaba avem cu ce sa le presam daca nu le putem recicla”, spune Veronica Andronache, voluntar al asociatiei nonprofit ViitorPlus.

Colectarea selectiva, numai in orase

O alta metoda de reciclare introdusa in Romania a fost aceea a colectarii selective. Containere speciale au fost amplasate in mai toate orasele pentru trei tipuri de deseuri: plastic, sticla si hartie. Un astfel de container costa intre 90 si 500 de euro, dar rezolva numai problema colectarii selective, nu si a reciclarii deseurilor, astfel ca ele ajung tot la groapa de gunoi.

Lipsa reciclatorilor de pe piata este insa veriga slaba a sistemului. Educatia precara a romanilor este un alt impediment care face ca sistemul sa nu functioneze la noi, dar sa dea rezultate in alte tari din Vest. Pentru un kilogram de plastic colectat se primesc la noi 0,35 de lei.

In Germania, un PET reciclat aduce 0,25 euro

In Germania, functioneaza, din ianuarie 2003, un sistem de reciclare foarte simplu si care da rezultate foarte bune, sistemul „buy-back”. Astfel, pentru bauturile care nu sunt imbuteliate in recipiente ecologice reciclabile se percepe o taxa de 0,25 euro (inclusiv TVA). Acesti bani ii sunt inapoiati cumparatorului in momentul in care returneaza recipientul.

In marile lanturi de magazine alimentare exista la intrare automate unde se predau sticlele goale si se emite un bon cu o suma care se scade, la casa de marcat, din valoarea cumparaturilor facute. In acest mod, oamenii sunt motivati sa mearga cu sacosa de PET-uri la magazin.

Sticlele din plastic reciclate sunt folosite pentru producerea materialelor textile sau pentru confectionarea ambalajelor destinate produselor cosmetice, iar 20% din PET-urile reciclate reprezinta materia prima pentru producerea altor recipiente din plastic.

La noi, „buy-back”-ul este doar o idee

Presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, a inregistrat la Camera Deputatilor o propunere legislativa prin care promova ideea de „buy-back” pentru PET-uri. Iulian Iancu spunea ca a initiat acest proiect „dintr-un gest disperat, vazand gramezi de PET-uri si de cutii de bere pe lacuri si in jurul localitatilor”.

El avansa ideea de a-i implica pe cetateni direct in procesul de colectare a PET-urilor. Iancu propunea ca pentru fiecare PET returnat cumparatorul sa primeasca un leu, adica aceeasi suma ca in celelalte tari vestice, iar locurile de colectare sa fie amenajate in hipermarketuri.

NU AVEM INFRASTRUCTURA DE RECICLARE

Reprezentantii organizatiilor guvernamentale din tara considera ca dotarea cu aparate de compactare a PET-urilor ar rezolva problema reciclarii ambalajelor de plastic numai partial. Potrivit lor, Romania nu are inca o infrastructura de valorificare a deseurilor din plastic.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *