Solutii pentru a compensa proprietarii de terenuri aflate in situri NATURA 2000

Bulgaria: Mii de oameni aSolutii pentru a compensa proprietarii de terenuri aflate in situri NATURA 2000au protestat pentru salvarea unui parc natural
Bulgaria: Mii de oameni aSolutii pentru a compensa proprietarii de terenuri aflate in situri NATURA 2000au protestat pentru salvarea unui parc natural

Compensatii financiare pentru proprietarii de terenuri aflate in situri NATURA 2000 si Strategia privind Dezvoltarea Durabila Integrata a Deltei Dunarii 2014-2020 au fost punctele discutiei pe care Attila KORODI, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, le-a avut joi, 3 aprilie, la sediul MMSC, cu Dacian CIOLOS, Comisar European pentru Agricultura.

In cadrul intalnirii, ministrul KORODI l-a informat pe oficialul european asupra intentiei MMSC de a realiza, impreuna cu Ministerul Agriculturii, o modelare privind necesitatile de compensatii financiare pentru proprietarii de terenuri aflate in situri NATURA 2000. In acest sens, Guvernul Romaniei doreste sa estimeze care este necesarul acestui tip de compensatii, la nivel national, astfel incat sa poata identifica cele mai bune solutii de finantare, inclusiv din fonduri europene destinate dezvoltarii rurale.

Comisarul European a salutat aceasta initiativa a Guvernului, mentionand ca acest demers poate oferi un exemplu de bune practici la nivelul Uniunii Europene.

De asemenea, Dacian CIOLOS a recomandat ca propunerile grupului de lucru interministerial sa fie incluse in strategia multianuala.

Tot in contextul colaborarii cu Ministerul Agriculturii, ministrul KORODI l-a asigurat pe Comisarul European ca Ministerul Mediului va acorda sprijin in aplicarea masurilor de greening (crearea de zone de interes ecologic in cadrul fermelor).

Un alt punct al discutiei l-a reprezentat Strategia privind Dezvoltarea Durabila Integrata a Deltei Dunarii 2014-2020. ‘Este necesara asigurarea unor conditii reale pentru dezvoltarea economico-sociala a comunitatilor locale din spatiul Deltei Dunarii, in concordanta cu principiile de dezvoltare durabila a zonei, prin aplicarea unui management bazat pe conservarea biodiversitatii’, a subliniat Attila KORODI. Acesta a adaugat ca Delta Dunarii are nevoie de investitii majore, programe de construire a retelelor de utilitati publice, de valorificarea potentialului economic bazat pe valoarea adaugata a comunitatilor locale, imbunatatirea drumurilor de acces, asigurarea accesului la serviciile medicale, la educatie si conservarea biodiversitatii.

De asemenea, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice a adaugat ca Guvernul a ajuns la un acord privind introducerea Deltei Dunarii in schema de investitii ITI (Investitii Teritoriale Integrate).

Comisarul European a apreciat decizia Guvernului, manifestandu-si sustinerea ca, in anii urmatori, schema ITI sa fie aplicata si pentru alte zone defavorizate din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *