Expertii trag un semnal de alarma in privinta coralilor

Expertii trag un semnal de alarma in privinta coralilor

Circa 2.600 de oceanografi reuniti in Australia au avertizat ca recifele de corali din lume se degradeaza rapid si au facut apel la o actiune imediata asupra incalzirii climatice pentru a salva ce mai poate fi salvat, relateaza AFP.

Intr-un apel publicat cu ocazia Simpozionului international asupra recifelor de corali din lume, organizat la Cairns (nord-estul Australiei), unii din cei mai reputati specialisti din domeniu au aratat ca sint in pericol mijloacele de subzistenta a milioane de persoane.

Datorita recifelor, multi locuitori din zonele de coasta au de lucru si hrana, se aduna venituri din turism si regiunile de litoral sint aparate natural in cazul unor valuri puternice si furtuni, arata oamenii de stiinta.

Ei cer masuri urgente de contracarare a pagubelor tot mai mari produse de ridicarea temperaturii oceanelor, acidifierea apelor, pescuitul excesiv si poluarea terestra. “Perioada in care lumea ar putea actiona asupra incalzirii climatice se scurteaza rapid”, a declarat Terry Hughes, presedintele simpozionului care are loc din patru in patru ani si la care participa oameni de stiinta din 80 de tari.

In Caraibe, de exemplu, in ultimii 35 de ani, s-au pierdut 75% si 85% din suprafata ocupata de corali, arata Jeremy Jackson, oceanograf la Smithsonian Institution (Statele Unite). Marea Bariera de corali din Australia, care este totusi unul din ecosistemele marine cel mai bine protejate din lume, a inregistrat un declin de 50% al masei de corali in ultimii 50 de ani. “Ceea ce este bine pentru corali este extrem de important si pentru oameni si trebuie sa fim constienti de asta. Viitorul recifelor de corali este o problema capitala pentru omenire”, a spus Jackson.

Stephen Palumbi de la statia marina a Universitatii americane Stanford, subliniaza ca trebuie rezolvate si problemele provocate de o dezvoltare agricola anarhica si practici de pescuit intensiv.

Peste 85% din recifele din “triunghiul asiatic al coralilor” sint amenintate direct de activitati umane ca dezvoltarea regiunilor de coasta, poluarea si pescuitul excesiv.

O tulburare climatica a distrus coralii timp de 2.500 de ani

O tulburare climatica datorata variatiilor extreme ale curentului marin El Nino a provocat distrugerea recifelor de corali din estul Oceanului Pacific timp de 2.500 de ani, arata un studiu publicat in Statele Unite si mentionat de AFP.

Autorii studiului avertizeaza asupra unui risc similar reprezentat de actuala incalzire climatica, provocata in mare parte, potrivit oamenilor de stiinta, de activitatile umane care produc emisii de gaze cu efect de sera, indeosebi bioxid de carbon (CO2).

Distrugerea recifelor de corali aflati de-a lungul coastei dinspre Pacific a statului Panama a inceput acum 4.000 de ani si coincide cu o perioada de fluctuatii puternice ale curentului El Nino si de oscilatie australa (ciclu de variatii ale presiunii atmosferice din Pacific).

Alaturi de echipa sa de cercetatori, Richard Aronson, profesor de biologie la Institutul de Tehnologie din Florida (sud-est) si coautor al studiului aparut in revista americana Science din 6 iulie, a introdus sonde de aluminiu sub recifele de corali. Analiza esantioanelor a permis reconstituirea istoriei acestor recife de corali in ultimii 6.000 de ani. “Am fost socati sa descoperim un gol de 2.500 de ani in cresterea acestor recife”, arata Laurens Toth, cercetator la Institutul din Florida, un alt autor al lucrarilor. “Golul reprezinta o distrugere de 40% a istoriei acestor ecosisteme coraliene”, adauga el.

Cei doi oameni de stiinta au consultat si alte studii asupra recifelor de corali din Pacific si au descoperit acelasi “gol” in crestere si in Australia si Japonia. Ei pun distrugerea pe seama puternicelor fluctuatii ale curentului El Nino si a oscilatiei australe, ambele sub sigla Enso (El Nino)Southern Oscillation), responsabile de conditiile meteorologice ciclice plurianuale.

Disparitia vietii din acesti corali corespunde cu o lunga perioada de puternice variatii ale Enso, precizeaza cercetatorii. “Recifele de corali sint ecosisteme rezistente si, pentru a fi distruse o perioada atit de lunga si pe o atit de intinsa suprafata geografica, au trecut probabil printr-o bulversare climatica majora, care trebuie sa fi fost o versiune cu viteza incetinita a fluctuatiilor normale ale Enso”, mai spune Laurens Toth.

Coralii din largul coastei statului Panama din Pacific sint in pericol sa sufere din nou o prabusire, afirma cercetatorul. “In timp ce continuam sa emitem gaze cu efect de sera in atmosfera, sistemul climatic este pe cale sa fie din nou bulversat, cu consecinte dezastruoase asupra ecosistemelor de corali, daca nu se ia nici o masura pentru a impiedica schimbarile climatice”, incheie Richard Aronson.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *