Spania se pregateste sa reduca subventiile pentru energia verde

0
85
Spania se pregateste sa reduca subventiile pentru energia verde
Spania se pregateste sa reduca subventiile pentru energia verde

Spania se pregateste sa reduca subventiile pentru energia din surse regenerabile intr-o incercare de a diminua deficitul sistemului national energetic care pune tot mai mare presiune pe deficitul public, potrivit unor surse apropiate acestei industrii, citate de Wall Street Journal.

Guvernul va dezvalui vineri un plan complex prin care vor fi garantate venituri producatorilor de energie din surse regenerabile. Pentru fiecare proiect de energie verde, guvernul va stabili un nivel „rezonabil de profitabilitate” tinand cont de diferiti factori precum varsta si costurile proiectului precum si nivelul de subventii primite deja.

In momentul de fata, producatorii de energie regenerabila primesc o anumita suma de bani, cu mult peste nivelul pietei, care este determinata in principal de masura in care proiectele lor genereaza sau nu energie solara sau eoliana.

Specialistii din aceasta industrie spun ca guvernul ia aceste masuri pentru a-si respecta promisiunile de a reduce taxele nationale la energie in acest an. Ei spun insa ca guvernul nu poate insa stabili cu cat se vor reduce subventiile pana cand nu stabileste acel nivel al „profitabilitatii rezonabile”.

Platile cu distributia energiei sunt asteptate de asemenea sa scada cu pana la 20% la nivelul intregii industrii energetice, potrivit surselor mentionate anterior.

Deficitul sectorului energetic din Spania a crescut in fiecare an in masura in care subventiile si alte costuri depasesc vanzarile de energie catre gospodarii si companii.

Deficitul total al Spaniei a ajuns in mai la 26 miliarde de euro (34 miliarde de dolari), guvernul luptandu-se sa reduca deficitul bugetar care reprezenta anul trecut 7% din produsul intern brut.

Reducerile subventiilor energiei verde propuse de guvern sunt o amenintare mult mai mare pentru investitorii in energie solara, deoarece proiectele lor sunt mai puternic indatorate.

Spania a inceput sa ofere subventii generoase la sfarsitul anilor 2000 pentru a stimula productia de energie eoliana si solara. De asemenea, bancile au creditat proiecte “verzi” de 30 de miliarde de euro, capacitatea de productie de energie verde din Spania depasind astfel cu mult tintele guvernului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here