Galati: APM vorbeste de 2,67 mp de spatii verzi pe cap de locuitor, din calculele primariei reies 31 mp

Galati: APM vorbe?te de 2,67 mp de spatii verzi pe cap de locuitor, din calculele prim?riei reies 31 mp
Galati: APM vorbeste de 2,67 mp de spatii verzi pe cap de locuitor, din calculele primariei reies 31 mp
Galati: APM vorbeste de 2,67 mp de spatii verzi pe cap de locuitor, din calculele primariei reies 31 mp

In prima parte a acestui an vor fi incheiate recensamantul spatiilor verzi din Galati si inscrierea acestora in „Registrul spatiilor verzi“, operatiune la finalul careia va fi clarificata o controversa, aceea a suprafetei pe cap de locuitor.

Daca potrivit statisticilor Agentiei de Protectia Mediului ar fi 2,67 mp pe cap de locuitor, in statisticile Primariei Galati exista 24,6 mp pentru fiecare galatean. „Saltul“ de la 2,67 la 24,6 mp a fost realizat de functionarii din Primaria Galati in 2008.

Marirea suprafetei de spatii verzi a fost obtinuta prin refacerea calculelor in baza datelor „aranjate“ de functionarii Serviciului Patrimoniu si cei de la Directia Tehnica a primariei, care au recalculat pana le-a iesit ca in municipiul Galati existau 7.221.900 de mp de spatii verzi. Probabil ca in „patrimoniul“ de spatii verzi au fost trecute si cele 63 ha de cimitire, manevra justificata poate de eticheta “loc luminat, loc cu verdeata“, ori cele 15 ha de luciu de apa ale Lacului Vanatori si Baltii Catusa sau cele 250 ha de maidane dintre blocuri, acoperite de garaje, praf si gunoaie. Impartit la numarul de locuitori pe care ii avea atunci Galatiul a rezultat noua cifra: 24,6 mp de spatii verzi pe cap de locuitor. S-a ajuns la nivelul Uniunii Europene, de 25 mp per locuitor.

Cu 31,2 mp, Galatiul a intrecut UE!

Mai nou, Galatiul i-a intrecut pe cei din UE la statistica spatiilor verzi, pentru ca intre timp s-a micsorat numarul de locuitori si in consecinta a crescut suprafata de spatii verzi ce revine fiecarui galatean. Potrivit datelor de la ultimul recensamant, populatia Galatiului a scazut in ultimii zece ani cu 67.657 de locuitori, ajungand la 231.204 de locuitori. Daca raportam cele 722 de hectare de spatii verzi la noua cifra demografica, rezulta ca la Galati exista 31,2 mp de spatii verzi pe cap de locuitor. Mult mai bine decat cei din UE, care au numai 25 mp de spatii verzi de fiecare locuitor.

Registrul spatiilor verzi

Aceste controverse ar putea fi lamurite in acest an, prin finalizarea „Registrului spatiilor verzi“, dar cu o singura conditie, ca datele tehnice sa fie tinute departe de functionarii primariei. „Registrul spatiilor verzi“ trebuie realizat in baza Legii 24/2007 si a Ordinului 1549/2008 al Ministerului Dezvoltarii. Acesta vizeaza inventarierea parcurilor si scuarurilor de pe domeniul public, a spatiilor verzi cu acces limitat, din curtile scolilor sau ale altor institutii, dar si a peluzelor din curtile galatenilor.

In baza acestor date va fi realizata o harta la scara 1 la 500 si transpunerea in format GIS a spatiilor verzi. Pentru realizarea „Registrului“, Primaria Galati a incheiat cu SC Theotop SRL Bucuresti, contractul nr. 40.332/15.04.2011, in valoare de 499.734 lei, fara TVA. „Aceasta lucrare urmeaza sa fie finalizata in prima parte a acestui an“, ne-a declarat Mihai Costache, purtatorul de cuvant al Primariei Galati.

Inventarul copacilor

In caietul de sarcini intocmit de Primaria Galati sunt prevazute operatiuni extrem de minutioase. Spre exemplu, in cadrul inventarierii calitative prilejuite de intocmirea „Registrului“, pentru fiecare arbore trebuie specificate 28 de date, cum ar fi „numarul de identificare“ primit de arbore, parcela pe care se gaseste, „specia“, „denumirea stiintifica“, „natura speciei“. Urmeaza descrierea geometrica, „forma trunchiului“, „forma coroanei“, „dominanta coroanei“, „anomalii ale coroanei“, „varsta“ , urmata de sectiunea de estetica: „Valoarea peisagistica“. Caietul de sarcini impune si masurarea copacilor, pentru completarea urmatoarelor date: „Diametrul trunchiului“, „lungimea trunchiului“, „inaltimea coroanei“ si „diametrul coroanei“. Daca la Galati costa 500.000 lei, la Ploiesti operatiunea costa 353.588 lei, iar la Focsani costa 27.200 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *