Specialisti in cautarea victimelor avalanselor, in serviciu la Jandarmeria Romana

Primii noua caini antrenati pentru cautarea victimelor avalanselor vor intra in serviciu in Jandarmeria Romana de vinerea viitoare, dupa ce au fost antrenati timp de cinci saptamani la Centrul de Pregatire al Jandarmilor Sinaia.

Locotenent-colonelul Dumitru Chirita, seful Centrului de Perfectionare al Pregatirii Cadrelor de Jandarmi Montani, a declarat, vineri, ca intre 4 si 22 februarie, in institutia pe care o conduce sunt pregatite echipe chinologice (compuse din caine si instructorul sau) provenite de la sectii montane ale Jandarmeriei Romane.

Activitatea a fost coordonata de Jean Paul Ramond, din cadrului Centrului National de Pregatire Chinologica al jandarmeriei franceze, structura specializata in astfel de actiuni.

Echipele chinologice, aduse din judetele Alba, Bacau, Brasov, Caras-Severin, Maramures si Suceava, au trecut printr-un stagiu initial de pregatire de doua saptamani care a presupus acomodarea cainilor – sapte ciobanesti germani si doi labradori – cu conditiile specifice anotimpului rece, apoi s-a trecut la pregatirea propriu-zisa cu o durata de trei saptamani prin care patrupedele sunt invatate sa caute sub zapada victimele avalanselor.

Locotenent-colonelul Dumitru Chirita a declarat ca astfel de actiuni vor fi desfasurate in continuare in centrul pe care-l conduce.

„Ar trebui sa fie macar un caine la fiecare post de jandarmi montani, si sunt saizeci de astfel de posturi in toata tara si unul-doi caini de rezerva la fiecare sectie de jandarmi, iar Romania are cinci sectii de jandarmi montani”, a precizat locotenent-colonelul Dumitru Chirita.

Inainte de a veni in stagiul de la Sinaia, cainii care fac parte din cele noua echipe chinologice au fost selectionati si pregatiti la Centrul Chinologic al MIRA de la Sibiu.

Intrebat in gluma daca acesti caini ar trebui sa poarte grade, asa cum se obisnuia pe vremuri, locotenent-colonelul Chirita a apreciat amuzat ca acestia ar trebui sa poarte aceleasi grade cu cei proaspat angajati.

„Exista o lege nescrisa si li se dau grade (…). Daca este pionierat, eu zic sa le dam primul grad de subofiter, de sergen-major”, a declarat, glumind, seful Centrului de Perfectionare din Sinaia.

Pe 22 februarie, echipele se vor intoarce la posturile din judetele de unde au venit, unde vor continua antrenamentul individual si vor participa la misiuni de salvare a victimelor avalanselor

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *