Specialistii: Proiectele de energie solara au fost realizate haotic

Industria solara - cu un ochi rade, cu altul plange
In Romania, exista centrale fotovoltaice in jur de 1.500 de MW

Proiectele de energie solara au fost realizate in mod haotic, iar in curand vom ajunge sa producem mai mult decat se consumam, sunt de parere specialistii din domeniu care au participat la un eveniment organizat de „Forbes Romania”, o revista editata de Adevarul Holding.

„Proiectele solare s-au facut haotic. Fiecare persoana care a avut pamant si a mai avut si ceva banii a demarat un astfel de proiecte, cu intentia de a vinde”, a declarat Cristian Lungu, reprezentant al EoSol Design.

El a mai spus ca in prezent proiectele existente au ajuns sa produca 1.514 de megawati(MW), iar aceaste cantitati colosale de energie sunt greu de incorporat in sistemul de distributie. „Trebuie stopata aceasta dezvoltare haotica, se va ajunge sa se produca mai multa energie decat se consuma”, a mai spus Lungu.

Si Adrian Borotea, corporate affairs director CEZ Romania, sustine ca vom avea mai multa energie de cat vom avea nevoie.

Ce probleme exista pe aceasta piata

Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) principalul pericol vine din instabilitatea legislativa si lipsa unei predictibilitati in domeniu. „Daca vorbim de instabilitatea legislativa va pot spune ca noi chiar am sperat dupa ce am purtat discutii cu Comisia Europeana ca se va reglemanta acest domeniu. Au aparut insa noi legi”, a explicat Zoltan Nagy, director general al Directiei de Reglementare in domeniul Eficientei Energetice (DREE) din cadrul ANRE.

El a mai spus ca foarte multi investitori se bazau pe finantari de la banci si de la fonduri de investitii, iar noua legislatie care prevede ca toate tranzactiile pe piata de energie se fac centralizat si au obligat toata piata sa se indrepte catre un singur operator, adica OPCOM.

Momentan exista avize de racordare emise pentru centrale fotovoltaice in jur de 1.500 de MW din care peste 500 au deja contracte de racordare. La ANRE au fost trimise autorizatii de infiintare pentru aproximativ 50 de MW si licente sunt pentru mai putin de 5 MW. de peste 500 MW pana la sfarsitul anului viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *