Specialitate canadiana (Cris-Tim) / Gust dat de E-uri

CE BEM, CE MINCAM – Mezelul are un exces de sare
Gustul acestei specialitati canadiene este amplificat de aditivul alimentar E 621, glutamat monosodic. Acesta are o serie de efecte adverse, cel mai grav fiind ca este neurotoxic.

Specialitatea canadiana de la Cris-Tim este un produs din carne, fiert, care are in compozitie: „Pulpa porc, apa, sare, proteina din soia, extracte de condimente, stabilizatori (polifosfati E 452), gelifiant (caragenan E 407), proteina animala, potentiator de aroma (glutamat monosodic E 621), antioxidant (ascoarbat de sodiu E 301), arome, conservant (nitrit de sodiu E 250)”.

ANALIZA. Din reclama care ruleaza la televizor aflam ca acest producator de mezeluri are grija de copiii nostri, oferindu-le mezeluri sanatoase. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie specialitatea canadiana ca fiind un „produs din carne, fiert, obtinut din pulpa de porc, apa, sare, proteina din soia, extracte din condimente si aditivi alimentari”. Desi produsul nu are eticheta nutritionala, din lista de ingrediente rezulta ca are un continut ridicat de sodiu, care provine atit din sare, dar si din E 621, E 301 si E 250. Se cunoaste faptul ca excesul de sodiu dauneaza sanatatii, mai ales in contextul dietei moderne, in care avem un deficit de potasiu. De asemenea, ca orice alt produs obtinut din carne de porc, contine grasimi animale saturate, aterogene. Produsul aduce si un aport de fosfor din aditivul E 452, care poate dezechilibra balanta calciu-fosfor, impiedicind fixarea calciului in oase sau depunerea vicioasa a acestuia, mai ales in cazul in care in decursul aceleiasi zile consumam si alte alimente care aduc aport de fosfor (bauturi de tip Cola, brinzeturi topite, alte specialitati din carne etc.). Pentru consumator ar fi fost util sa se specifice provenienta biologica a proteinei animale si modul acesteia de prelucrare si conditionare.

ADITIVII. Conservantul nitrit de sodiu, E 250, are potential cancerigen. Glutamatul monosodic E 621 poate avea efecte neurotoxice. Acesta este un potentator artificial sau natural de aroma, obtinut din surse vegetale sau animale. El este utilizat intr-o gama vasta de alimente de origine animala, vegetala sau mixta. Caragenanul E 407, obtinut din alge rosii, poate interfera cu asimilarea unor minerale si grasimi, iar la persoanele sensibile poate provoca alergii.
CONCLUZII. Produsul analizat poate fi consumat cu moderatie de persoanele sanatoase, active, in contextul unei diete diversificate si echilibrate. Specialistul nostru nu il recomanda copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, obezilor, hipertensivilor, suferinzilor de dislipidemie, celor bolnavi de maladii cardiovasculare si hepato-renale, persoanelor care sufera de maladii neurodegenerative, suferinzilor de guta, celor cu densitate osoasa scazuta (osteoporoza). De asemenea, suferinzii de diferite tipuri de cancere, persoanele cu status proinflamator sistemic, astmaticii, alergicii, cei cu afectiuni ale pielii, persoanele cu sensibilitate la unele ingrediente si aditivi din compozitia produsului nu il vor consuma, deoarece sanatatea lor poate fi pusa in pericol.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *