Specii unice in pestera Ciur-Izbuc din judetul Bihor

Specii unice in pestera Ciur-Izbuc din judetul Bihor
Specii unice in pestera Ciur-Izbuc din judetul Bihor

Tineri speologi bihoreni, de la Institutul de Speologie ” Emil Racovita” din Cluj Napoca, cerceteaza de mai mult de 7 ani, pestera Ciur-Izbuc, din judetul Bihor, un obiectiv aflat in Apuseni, nu departe de comuna Rosia, un adevarat depozitar de specii unice pe planeta noastra, care sunt scoase la lumina cu scopul studierii aprofundate interdisciplinare.

Cercetatorul doctor Ioana Meleg, care s-a nascut si copilarit in vecinatatea pesterii, se refera in continuare la importanta stiintifica a vietuitoarelor din adancuri.

„Am avut norocul sa descopar niste mici crustacei pe care ii putem vedea doar cu microscopul, care sunt unici pentru stiinta, ei sunt specii noi pentru omenire. Sunt raci mici care traiesc in apele din pestera. Crustaceele sunt depigmentate, albe, nu au ochi, deoarece nefiind lumina, traind in intuneric nu au nevoie de ochi pentru orientare, in schimb au apendici foarte dezvoltati si un simt tactil bine dezvoltat pentru a se putea orienta in mediul subteran. Acestia sunt indicatori ai calitatii apelor subterane, prezenta lor in apa indica o calitate buna a apelor subterane, si e bine cand sunt intalniti deoarece putem spune ca biodiversitatea este ridicata mai ales in pestera Ciur-Izbuc unde din punct de vedere biospeologic diversitatea organismelor acvatice subterane este ridicata.”(Ioana Meleg, cercetator)

Pestera Ciur-Ponor ascunde si urme ale vietuirii omului preistoric si a ursului de caverna, asemeni celui de la pestera de la Chiscau, situata la mai mult de 60 de km fata de cea de langa Rosia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *