Sportul este esential pentru buna-crestere a copiilor

Sportul este esential pentru buna-crestere a copiilor

Cand eram mici, toata ziua alergam pe afara. „Ratele si vanatorii”, „Leapsa” sau „Frunza” erau jocurile noastre preferate. Copiii din ziua de azi vor insa sa stea la calculator. Astfel, isi pun in pericol nu doar dezvoltarea fizica, ci si pe cea psihologica.

Un studiu realizat in Romania la inceputul anului a aratat ca 43% dintre copiii cu varste intre 2 si 18 ani nu practica nicio activitate sportiva, ceea ce este ingrijorator. Dr. Alin Popescu, medic primar specializat in medicina sportiva, a observat ca daca cei mici practica un sport in mod regulat isi dezvolta abilitatile de miscare, dar si de gandire. In plus, ii ajuta sa fie mai sociabili si mai disciplinati.

Dezvoltare armonioasa

Pe langa cresterea armonioasa, care nu e posibila decat cu ajutorul miscarii practicate zilnic, dr. Alin Popescu observa si o serie de alte beneficii. Copiii isi dezvolta abilitati cum ar fi coordonarea miscarilor, viteza, rezistenta, supletea, dar si unele cognitive, cum ar fi intelegerea a ceea ce se intampla in exterior, elaborarea de strategii, gandirea anticipativa, capacitatea de a-si forma propriile pareri si de a lua decizii. Practicarea unui sport de echipa ii ajuta sa fie si mai sociabili. Orice tip de miscare le intareste vointa, rezistenta si puterea de a se concentra. Invata cum sa-si controleze stresul si suferinta. Miscarea le ofera mai multa siguranta, incredere in ei insisi, autocontrol si independenta. Ii invata sa adopte un stil de viata echilibrat, sa aiba o alimentatie sanatoasa, sa consume apa in cantitati suficiente, sa respecte orele de somn, intretinerea igienei corporale. In plus, cei mici isi insusesc disciplina si punctualitatea, atunci cand practica sportul la un club si trebuie sa participe la antrenamente si sa respecte un program strict.

MIsCAREA CARE VINDECĂ

Sportul poate ajuta si la mentinerea sanatatii sau la restabilirea ei daca exista probleme. Medicul observa ca, in trecut, sportul era interzis copiilor astmatici, dar in prezent s-a ajuns la concluzia ca inotul stimuleaza functia plamanilor. Totodata, acest sport pune in miscare musculatura intregului corp. Este indicat si copiilor cu probleme ale sistemului osos, cum ar fi scolioza sau cifoza. Apa preia din greutatea corpului si astfel durerea care apare cand se practica alte sporturi dispare.

ALEGE IN FUNCtIE DE PREFERINTE SI PERSONALITATE

In alegerea unui sport trebuie sa tinem cont de personalitatea copilului. Un sport precum rugby-ul va accentua hiperactivitatea unui copil deja agitat. In acest caz, se poate opta pentru tenis, inot, atletism, ciclism sau schi, care ii vor dezvolta rezistenta si rabdarea. Pentru copiii foarte timizi, putem alege un sport combativ (arte martiale, handbal sau volei), care le va permite sa se afirme. De asemenea, echitatia este buna pentru a-l scoate din cochilia lui: relatia cu animalul se bazeaza pe incredere, lucru care-l va face pe copil sa se simta mai bine in propria piele. Unui copil indragostit de natura i se potriveste un sport care se practica in aer liber. Inainte de a alege o disciplina anume, trebuie sa-i cerem si celui mic parerea. Daca nu practica sportul cu placere, rezultatele favorabile vor intarzia sa apara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *