Spuma de lemn – un nou cuvant in constructii verzi

Spuma de lemn - un nou cuvant in constructii verzi
Spuma de lemn – un nou cuvant in constructii verzi

Nivelul crescut de izolare termica reduce impactul negativ asupra mediului inconjurator prin mai mici cantitatii de energie consumate de sistemul de incalzire al cladirii. Cu toate acestea, spume de petrol, care de obicei sunt folosite ca o baza pentru panouri termoizolante, nu pot fi numite ecologice. Din fericire, cercetatorii de la Institutul Fraunhofer pentru Tehnologie Chimica din Germania au dezvoltat o alternativa „verde”, care nu este inferioara la aceasta substanta dupa caracteristici de exploatare.

Drept baza pentru spume de tip compozit, create de chimistii germani, sunt aschii de lemn care sunt atat de mici, incat formeaza o substanta omogena la adaugarea unui compus liant. Apoi in amestecul rezultat este injectat gazul, datorita acestei tehnologii se obtine o consistenta spumoasa. Odata ce aceasta spuma se intareste (procesul in cauza este accelerat de substante naturale, continute in lemn), obtinem un material de constructii, uscat si poros. Produsul finit poate fi sub forma de placi rigide sau flexibile.

Cercetatorii au observat ca amestecul de liant si lemn tocat poate fi transformat intr-o spuma valoroasa, nu numai prin adaugarea unui gaz sub presiune, dar si prin intermediul mecanismului reactiei chimice induse de laser, care accelereaza procesul tehnologic si creste proprietatile termoizolante.

Materialul de constructii promitator a fost deja testat in conformitate cu cerintele standardelor aplicabile de constructorii germani pentru materiale de izolare, iar rezultatele s-au dovedit a fi foarte bune: produsul a fost inalt apreciat in ceea ce priveste izolarea termica si proprietatile mecanice, precum si rezistenta la umezeala.

In corectitudine trebuie remarcat ca in prezent pe piata exista alte tipuri de panouri termoizolante pe baza de lemn, dar toate ele au un dezavantaj comun: dupa contractie fibrele de lemn sunt aranjate in cadrul acestora inegal. Produsul dezvoltat de expertii de la Institutul Fraunhofer este lipsit de acest neajuns. In prezent echipa de experti germani studiaza care soiuri de lemn sunt mai potrivite pentru a fi utilizate in panouri termoizolante, precum si dezvolta procesele tehnice necesare pentru productia lor de masa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *