Spune-mi ce mananci sa-ti spun cum traiesti

Spune-mi ce mananci sa-ti spun cum traiesti

La orice varsta, hrana diversificata este esentiala pentru mentinerea starii de sanatate. De aceea, meniul cotidian trebuie sa contina alimente bogate in vitamine :A, C si E, dusmanii dovediti ai radicalilor liberi.
Consumand astfel de alimente, invatam sa inlocuim delicatesele, pline de calorii, de grasimi si de carbohidrati.

„La orice varsta sunt recomandate mesele regulate, cu un aport caloric moderat, care sa nu incurajeze aparitia bolilor. Copilul incepe sa-si formeze obiceiuri alimentare, dupa implinirea varstei de un an, cand mama poate sa-l hraneasca cu alimente lichide. De asemenea, adolescentul, adultul, varstnicul au nevoie de hrana specifica etapei de viata pe care o parcurge”, precizeaza Eugen Giurgiu, doctor in biochimie cu competente in fitoterapie si nutritie.

Dieta diversificata a copilului

Hrana diversificata a bebelusului se face dupa reguli stricte. Mama bebelusului trebuie sa urmareasca modul in care reactioneaza copilulul atunci cand este hranit cu un aliment nou. Mai exact, ea are grija sa introduca progresiv in meniul copilului, cate un aliment nou pe saptamana.

Pana la varsta de trei ani, hrana copilului se diversifica si el poate sa consume un ou intreg la doua-trei zile si cate 30-40 de grame de carne de peste, de pasare sau de vitel. Cand copilul refuza un aliment important, mama trebuie sa-l introduca in meniu sub alta forma, adaugandu-l in supa, de exemplu.

Totodata, pentru hrana copilului este foarte important continutul caloric al alimentelor, corespunzator varstei copilului. In acest mod, se evita cresterea anormala in greutate a bebelusului.

Dieta diversificata a adolescentului

Painea integrala, cerealele, fasolea, mazarea si fructele sunt surse importante de nutrienti pentru adolescenti. Mamele trebuie sa stie ca necesarul de fier, atat pentru fete, cat si pentru baieti, creste odata cu inaintarea in varsta intre 11 si 18 ani. Fierul, un – mineral important pentru sanatatea de fiecare zi, poate fi procurat din carne de pui si de peste, deoarece se absoarbe mai usor decat din alte surse.

In acelasi timp, consumul fructelor, bogate in vitamina C, asigura o absorbtie rapida a fierului. In mod cert, dezvoltarea armonioasa a adolescentului este conditionata de o hrana bogata in vitamine, in minerale si in fibre. Nutritionistii recomanda ca 30 la suta din numarul caloriilor sa provina din grasimi nesaturate, procurate din surse vegetale si numai 10 la suta dintre acestea sa fie selectate din categoria grasimilor saturate (animale).

Hrana adolescentului trebuie sa contina carne slaba de peste, de pui (fara piele), fructe, salate de legume, produse lactate si putine grasimi. La aceasta varsta, preferintele adolescentului se indreapta spre dulciuri si spre alimente de tip fast-food, hrana care stimuleaza instalarea obezitatii si a diabetului.

Ca o alternativa la aceste alimente nesanatoase din comert, mama tanarului poate sa introduca in meniul lui mierea, un aliment foarte sanatos. Acum, adolescentul se poate adapta la o alimentatie bogata in fibre si nutrienti, cum ar fi fructele, legumele si cerealele, vitale pentru sanatatea sa.

La 30 de ani, dieta diversificata combate stresul profesional

La aceasta varsta, stresul profesional ocupa locul doi in topul problemelor de sanatate profesionala in Uniunea Europeana. Munca intensa, termenele limita foarte drastice sunt factori care stimuleaza aparitia stresului profesional.

Exista alimente care ajuta aceasta categorie de varsta sa faca fata acestei provocari si sa-i imbunatateasca starea de spirit. Telina, de exemplu, este un remediu care scade tensiunea arteriala si concentratia de hormoni ai stresului.Cateva felii de telina, consumate inainte de culcare, echivaleaza cu un somnifer foarte bun. De asemenea, castravetii au efect calmant asupra sangelui si asupra ficatului. O portie de orez brun, care contine carbohidrati cu absorbtie lenta, este o sursa de excelenta de energie care stimuleaza producerea serotoninei, un hormon responsabil de starea de multumire. Varza este un alt aliment bogat in vitamine antioxidante: A, C, E (care alunga stresul), de beta-caroten si de seleniu.

Viitoarele mamici trebuie sa consume alimente cu un continut important de fier : ficat, carne de pui, oua, peste gras, nuci, stafide, drojdie, migdale, fasole, legume cu frunze verzi. Nutritionistii spun ca portia necesara de fier se poate asigura consumand doua galbenusuri de ou sau miezul de la 10 nuci. Paloarea tegumentului, oboseala si caderea parului sunt semnale clare care anunta un deficit de fier in organism.

Frumusetea si sanatatea pielii este o alta preocupare pentru aceasta categorie de varsta. Vitaminele A, E, B5 si seleniul asigura elasticitatea si sanatatea pielii. Principalele surse din care procuram „vitaminele frumusetii” sunt: uleiurile vegetale, legumele verzi, nucile, ficatul, carnea de pasare si galbenusul de ou.

La 40 de ani, dieta pentru retentie de apa

Hrana la aceasta varsta are in vedere selectarea alimentelor dupa anumite criterii: sa intarzie imbatranirea, sa combata aparitia timpurie a ridurilor si retentia de apa in organism. Este important aportul vitaminei E, un excelent antioxidat, care hidrateaza pielea, regenereaza celulele si o protejeaza fata de actiunea nociva a radiatiilor solare.

Uleiurile vegetale, legumele verzi, lactatele, ficatul sunt cele mai importante surse de vitamina E. Alte vitamine- B5(acidul pantotenic) si vitamina F pot fi procurate din alimente precum: cerealele integrale, nucile, laptisorul de matca si uleiurile crude. Totodata, organismul are nevoie de zinc, un tonic antivarsta. In acelasi timp, oligoelementul zinc joaca un rol important in functionarea corecta a sistemului imunitar si poate fi procurat din surse vegetale: linte, fulgi de ovaz, ceapa, spanac, germeni de grau, pere, banane si smochine. La aceasta varsta, arderile se fac mai greu in organism, muschii sunt slabiti, iar sedentarismul este un rival statornic.

Vitamina H sau biotina este strategul principal care revigoreaza musculatura si pielea consumand unele alimente usor de procurat: drojdie de bere, nuci, germeni de grau si ficat. Retentia apei in organism poate fi prevenita cu ajutorul ceaiurilor de coada-soricelului, de soc si de matase de porumb). La fel de eficienta este si dieta cu legume , cum ar fi dovleacul, dovlecelul, salata si ceapa.

La 50 de ani, dieta pentru oase si memorie

Dieta pentru sanatatea oaselor, care sa combata osteoporoza, trebuie sa contina calciu, vitaminele D si K , magneziu si bioflavonoide. Sursele de calciu se gasesc in lactate cu un continut mic de grasimi, in nuci si in sardine. Vitamina D se procura din oua si din peste gras, iar vitamina K se gaseste in spanac, in varza si in broccoli.

La acesta varsta se recomanda o dieta bogata in fructe pline de vitamina C si de bioflavonoizi, precum citricele, coacazele si afinele. Nu trebuie neglijate sursele de magneziu, care pot fi procurate din alimente ca tofu, migdale si caju. De asemenea, la aceasta varsta , hrana trebuie sa contina alimente care sa protejeze creierul si sa previna aparitia bolii Alzheimer.

Cercetatorii britanici au descoperit ca dietele sarace in carbohidrati pot provoca pierderi de memorie, pentru ca infometeaza creierul. Carbohidratii precum mierea, cerealele integrale, legumele si fructele sunt cea mai buna alegere, deoarece au un continut redus in grasimi, sunt bogate in fibre, in vitamine si in minerale.

Dupa 50 de ani, hrana pentru sanatatea inimii

Acum este necesara o alimentatie saraca in calorii, care sa protejeze inima si arterele. Hrana trebuie sa fie variata si echilibrata. Fibrele procurate din cruditati dau senzatia de satietate, iar consumul de legume verzi si fructe favorizeaza tranzitul intestinal.

Kiwi si bananele contin vitamina C si luteina, protectori dovediti ai inimii. Acelasi rol il are si broccoli, in timp ce prazul trebuie consumat pentru sanatatea arterelor.

Dieta specifica acestei varste trebuie sa mai contina carne de peste si de pasare, iaurt degresat, ceaiuri de talpa gastii, de paducel si de coada-soricelului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *