STABILIREA CAPTURILOR MAXIME ADMISIBILE SI A COTELOR PENTRU PESCUITUL LA CALCAN SI SPROT IN MAREA NEAGRA

Pentru prima data de la aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, Comisia Europeana a lansat o propunere de regulament pentru stabilirea de Capturi Totale Admise (TAC) si cote pentru pescuitul la calcan si sprot in Marea Neagra pentru 2008.

Propunerea a fost lansata la data de 20 noiembrie si are ca scop fixarea cotelor de pescuit pentru Statele Membre, in ceea ce priveste celor mai importante stocuri de peste din Marea Neagra, din punct de vedere comercial (pentru anul 2008).

Grupul de lucru stiintific care a avut loc in septembrie a.c. la Constanta (organizat de Comisie impreuna cu autoritatile romane si format din cercetatori romani si bulgari) a facut o serie de recomandari privind politica de conservare a resurselor de calcan si sprot. Recomandarile au fost preluate de catre STECF (Comitetul Stiintific, Tehnic si Economic pentru Pescuit), care a emis o recomandare catre Comisie.

In urma acestei recomandari Comisia a propus un TAC de 90 tone la calcan si de 15.000 de tone la sprot, impreuna cu un set de masuri tehnice pentru pescuitul la calcan care privesc instituirea unei perioade de prohibitie, marimea minima a ochiului de plasa si dimensiunea minima de debarcare.

Pentru distribuirea cotelor, Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) a avut contacte cu administratia omoloaga din Bulgaria. A fost semnat un protocol prin care TAC la calcan se imparte in mod egal intre cele doua state iar pentru TAC la sprot s-a agreat solutia mentinerii unui TAC comunitar fara a fi divizat intre cele doua tari.

Sursa: e-Transport

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *