Stana ecologica inclusa in circuitul turistic din Alba

Autoritatile locale de la Pianu de Jos au construit o stana cu toate utilitatile, care va functiona exclusiv cu energie verde, unde turistii vor putea vedea cum se prelucreaza traditional laptele.stana ecologica

La mai putin de 30 de kilometri de Alba-Iulia, nu departe de renumitul teren de golf „Paul Tomita” de la Pianu de Jos, au fost puse bazele unei stane ecologice.

Stana a fost construita cu scop turistic, dar va fi locuita de ciobanul care are grija de oile satenilor din comuna Pianu. Astfel, Nicolae Martea le va arata turistilor cum se prelucreaza traditional laptele, dar si cum se foloseste o instalatie de energie alternativa, deoarece aceasta va fi prima stana care va functiona doar cu energie solara si eoliana.

Standarde… romanesti

Aparitia unei astfel de stane nu a fost „premediata”. Ideea s-a dezvoltat pe parcurs si totul a plecat de la dorinta autoritatilor locale de a-i asigura ciobanului o stana mult mai „rasarita” decat cea veche de zeci de ani.

Primarul comunei Pianu, Marin Petruse, a declarat ca ideea i-a venit in primavara, la o intrunire cu arhitectul-sef al ju detului, in care se discuta despre amenajarile de stane.

„I-am zis sa-mi dea un proiect, ca in doua luni il pun pe picioare. Nu stiu cat m-a crezut, dar i-am aratat ca asa a fost. Oricum trebuia sa facem stana acolo, pentru ca era una de pe vremea lui Ceausescu, pe care nici sa o repari nu merita. Am zis ca hai sa facem una la standarde… romanesti pana la urma, ca sunt la fel de bune ca alea europene. Totul e facut din lemn de cea mai buna calitate, are vreo 120 de metri patrati, sase incaperi si terasa. Circuitul functional este complet si i-am facut si o arhitectura frumoasa, sa se incadreze in zona asta care e deosebita”, a declarat primarul din Pianu.

Turbina eoliana adusa din Germania

In zilele urmatoare, trebuie sa soseasca din Germania turbina eoliana, iar de saptamana viitoare va incepe montarea. Apoi vor urma panourile solare.

„Ciobanul sta acolo cu bacita lui. Am zis ca, daca tot i-am facut cabina de dus, ca face si el o baie cand vine de la oi, sa facem cumva sa aiba si apa calda. Am intrebat cum putem face si asa am ajuns sa punem instalatia asta, care va asigura si apa calda, si curent. Ne-a ajutat si Consiliul Judetean Alba si eu zic ca in trei saptamani sau o luna instalatiile pot fi puse in functiune”, mai povesteste Marin Petruse.

Investitia pentru construirea stanei se ridica la circa 70.000 de lei, iar banii sunt din fonduri extrabugetare.

„Stana este facuta cu bani de la capitolul pasune comunala, adica din fonduri extra bugetare. Sunt bani din subventii de la APIA, care pot fi folositi doar in investitii pentru pasunea comunala. Anul trecut am curatit 1.500 de hectare de pasune, cat nu s-a curatit in multi ani. Acum, am facut con ventii cu proprietarii de animale si am pus banii sa facem stana asta”, explica autoritatile locale.

Obiectiv turistic

„Stana o punem la dispozitie gratuit ciobanului care are in primire oile din Pianu. El va prelucra laptele pentru cetateni si oricine poate sa vina sa vada. Am facut sa fie curat si frumos, sa vina si altii sa cumpere, mai ales ca acum multi vin la terenul de golf. Sunt deja multi turisti care vin la noi si am zis ca sa aiba si ei de unde sa cumpere o bucata de branza naturala, adevarata si sa vada cum e facuta traditional”, conchide primarul Marin Petruse.
TERMEN. Stana va fi gata pana la sfarsitul lunii august

IN CIFRE
Proiect in valoare de 30.000 de euro

Directorul Agentiei Locale a Energiei Alba, Florin Andronescu, spune ca proiectul este unul in premiera pentru judetul Alba.

„La stana de la Pianu este practic o investitie in energie verde pentru alimentarea cu energie electrica a unei cladiri, o stana ecologica, pe care o promoveaza Consilul Local Pianu. Acolo, ei fac promovarea produselor traditionale, pe baza de lapte – o stana clasica din acest punct de vedere – si ca sa alimenteze cu energie electrica acea stana, nu o vor mai racorda la reteaua de distributie electrica, ci vom face noi o sursa alternativa de energie. Asta inseamna panouri solare si un stalp de energie eoliana. Combinate, vor incarca un acumulator si, printr-un sistem electronic destul de sofisticat, vor asigura toate necesitatile de energie ale stanei”, a explicat Florin Andronescu.

Oficialul a mai spus ca valoarea estimata a proiectului este de aproximativ 30.000 de euro. „Speram ca la finalul lunii august cel tarziu sa fie in functiune”, a mai spus directorul Agentiei Locale a Energiei Alba, Florin Andronescu.

OFERTA TURISTICA
Biserici vechi, vestigii neolitice si ruine romane

Comuna Pianu de Jos este amplasata pe versantul nordic al Muntilor Sureanu, intr-o zona cu un potential turistic ridicat. Astfel, in apropiere de stana „verde” se afla terenul de golf de la Pianu de Jos, cel mai mare din tara, intinzandu- se pe o suprafata de circa 70 de hectare.

Este un teren care corespunde standardelor internationale in domeniu, avand 18 cupe. Terenul a fost infiintat la initiativa profesorului de golf Paul Tomita, nascut in comuna, cel care l-a initiat in tainele acestui sport pe Regele Mihai.

Din acest an, turistii se pot caza chiar langa teren, intr-un hotel de patru stele, a carui arhitectura respecta specificul zonei, dar si pe cel al acestui sport elitist.

Accesul spre terenul de golf si spre stana se face din Drumul Judetean 704 (Vintu de Jos – Pianu de Sus – DN 67C), insa pe drumuri diferite. Pana la stana, mai sunt cam 2,5 kilometri de la drumul judetean, iar drumul poate fi parcurs foarte bine cu masina.

Cazare la 100 de lei pe noapte

Comuna Pianu este dominata de relieful colinar si de munte, specific Muntilor Sureanu, si se afla la o altitudine cuprinsa intre 250 si 1.400 metri.

Printre obiectivele turistice care merita vizitate se numara Biserica Evanghelica din Pianu de Jos – ridicata in secolul al XIII-lea si refacuta cu influente baroce la sfarsitul secolului al XVIII-lea, biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva” din Pianu de Sus – impodobita cu picturi ale renumitilor artisti din familia Poienaru din Laz, bisericile ortodoxe construite in satele comunei incepand cu secolul al XVIII-lea, situl arheologic epoca bronzului-neolitic de la Pianu de Jos, dar si vestigii romane si rezervatii naturale.

In privinta cazarii, turistii pot opta pentru pensiunile concentrate mai ales in zona Strungari, unde preturile sunt in jur de 100 de lei pe noapte. Potrivit autoritatilor locale, in anii urmatori, in zona vor mai fi construite pensiuni si vor fi amenajate terenuri si pentru practicarea altor sporturi, primele in plan fiind cele pentru tenis.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *