Statele Unite si Canada vor coopera pentru a dezvolta forme de energie nepoluante

Statele Unite si Canada au convenit joi sa coopereze pentru dezvoltarea de forme curate de energie, pentru a-si reduce emisiile considerabile de gaze de sera si a combate schimbarea climatica, favorizand in acelasi timp relansarea economica.
energii nepoluante
Cele doua tari si-au anuntat decizia la Ottawa, cu ocazia primei deplasari in strainatate a presedintelui Barack Obama.

„Am convenit impreuna cu presedintele Obama asupra unei noi initiative, care va spori cooperarea noastra transfrontaliera in materie de protectia mediului si securitate energetica”, a declarat premierul canadian Stephen Harper intr-o conferinta de presa comuna.

„Stabilim un dialog asupra energiei curate”, in cadrul caruia cele doua tari vor colabora pentru „dezvoltarea stiintelor si tehnologiilor care pot conduce la energie curata, reducand emisiile de gaze de sera si combatand in acest fel incalzirea climatica”, a adaugat Harper.

Obama a subliniat la randul sau ca dezvoltarea si folosirea formelor de energie nepoluante constituie „una dintre principalele provocari” ale prezentului. „Este fundamental pentru relansarea noastra econonomica si, de asemenea, pentru planeta”, a spus el.

Acest „dialog bilateral cu privire la energiile curate” se va manifesta in special in domeniul cercetarii, elaborarii si dezvoltarii de tehnologii energetice curate, in special in domeniul captarii CO2 si punerii la punct a unui sistem de distributie de electricitate de origine regenerabila.

Acuzat de ecologisti si de opozitie ca taraganeaza sa ia masuri pentru combaterea incalzirii climatice, guvernul conservator al lui Stephen Harper este unul dintre cele sceptice fata de Protocolul de la Kyoto, asa cum era si administratia americana precedenta, condusa de George W. Bush. Odata cu venirea la putere a lui Barack Obama, Guvernul canadian si-a modificat pozitia si si-a anuntat intentia de a incerca sa ajunga la un acord cu Washingtonul pentru un pact nord-american de gestionare a emisiilor de gaze de sera.

Ecologistii suspecteaza Ottawa ca spera astfel sa protejeze petrolul „murdar” provenit din nisipurile bituminoase din Alberta, care a generat 40% din emisiile de gaze de sera canadiene din 1990.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *