Statia de epurare a apelor uzate din Galati a fost inaugurata cu o intarziere de aproape doi ani

Bazine de separare din incinta Statiei de epurare a apelor uzate

Galatiul are in acest moment sisteme de distributie a apei potabile si de canalizare, modernizate, precum si o statie de separare si retinere a reziduurilor din apa folosita si deversata in Dunare. Toate acestea au fost realizate cu ajutorul Programului ISPA.

Incepand de ieri, Dunarea este mai putin poluata in dreptul municipiului Galati si asta pentru ca a fost pusa in functiune noua Statie de epurare a apelor uzate.

Pentru construirea acesteia, precum si a colectorului interceptor (principala conducta de canalizare, in care ajung apele uzate din intreg orasul), a fost investita suma de 20.121.776 euro. Aceasta face parte din finantarea asigurata prin Proiectul ISPA, in valoare totala de 74.766.314 , cu care s-a realizat si reabilitarea sistemelor de apa si canalizare din municipiul Galati.

Lucrarile la Statia de Epurare (SEAU) au fost finalizate la data de 7 decembrie, de SC ERG Termrom SA, din Galati, dupa 4 ani si 9 luni de la inceperea acestora.

Durata neobisnuit de mare a executiei s-a datorat in primul rand constructorului initial, firma turca Sistem Yapi, care intre timp a intrat in faliment.

Sistemul de epurare a apelor uzate este compus din trei statii de pompare, colectorul interceptior, statia de tratare si conducta de evacuare in Dunare.

„Statia de epurare se afla in partea de vest a municipiului Galati, pe malul Siretului, aproape de gura de varsare a raului in Dunare. Deocamdata, aceasta realizeaza tratarea primara a apelor uzate si fermentarea namolurilor rezultate pentru producerea de biogaz. Se are insa in vedere continuarea investitiilor la SEAU pentru a fi posibila a doua treapta de epurare, conform cerintelor europene in materie”, ne-a informat Cornelia Arnautu, sef serviciu Relatii Publice in cadrul SC Apa-Canal SA.

Statia de epurare a fost proiectata pentru un debit de ape uzate de 2600 litri pe secunda, suficient pentru a deservi un oras cu 360.000 de locuitori.

„Consumurile energetice si, implicit, costurile pe care le implica tratarea apelor uzate, sunt reduse prin obtinerea de biogaz. Acesta este utilizat drept combustibil pentru doua generatoare electrice cu o capacitate de 300 de Kilowatti. De asemenea, prin arderea biogazului se produce si energia termica necesara pentru procesul tehnologic si incalzirea spatiilor din cladirea administrativa”, a precizat ing. Nita Podaru, director tehnic-productie al SC Apa-Canal SA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *