Statia de Epurare Pitesti, o uzina de sanatate pentru raul Arges

Statia de Epurare Pitesti, o uzina de sanatate pentru raul Arges

Apele deversate in raul Arges, dupa tratarea lor in statia de epurare, nu pun in pericol ecosistemul. Singurele probleme tin tot de noi, oamenii

In 1964 a fost pusa in functiune prima treapta mecanica de epurare a Statiei de Epurare Pitesti, iar facilitatile de lucru au fost completate pana in 1978. Echipamentele vechi si depasite nu permiteau insa realizarea unui proces de tratare eficient din punct de vedere al costurilor pentru a respecta standardele nationale, dar mai ales cele europene, dupa ce Romania a devenit stat membru al Uniunii Europene privind calitatea apei uzate tratate si deversate in raul Arges.

Modernizare cu fonduri europene

In acest context s-a impus reabilitarea statiei de epurare a apelor uzate, dar si a sistemului de canalizare si a retelelei de alimentare cu apa potabila a Pitestiului. Era singura modalitate de incadrare in directivele impuse de UE privind calitatea apei uzate, tratate si deversate in raul Arges ca sursa de apa bruta pentru alimentarea cu apa potabila a Bucurestiului. Reabilitarea Statiei de Epurare Pitesti este cel de al treilea contract de lucrari semnat in cadrul masurii ISPA privind finantarea de proiecte pentru servicii publice-urbane de protectia mediului, care au impact semnificativ si asupra mediului, si a sanatatii populatiei. In acest sens, Primaria Pitesti a beneficiat de o finantare substantiala din partea UE pentru modernizarea infrastructurii sale de apa potabila si reziduala.

Treapta tertiara de epurare

Pentru a se atinge standardul european referitor la tratarea apelor reziduale orasenesti, a fost nevoie de introducerea treptei tertiare de epurare care, practic, permite incadrarea indicatorilor de calitate (in special azot si fosfor) in limitele maxime admise de legislatia in vigoare. De la specialistii statiei am retinut ca, pentru corecta functionare a procesului, se efectueaza analize de laborator, monitorizandu-se 21 indicatori de calitate, astfel incat, in cazul unor depasiri ale limitelor, sa se faca toate manevrele necesare incadrarii in valorile indicatorilor de calitate.

Linii de epurare

Procesul de epurare se deruleaza pe trei linii: a apei, a namolului si a biogazului. Inceputul procesului pe linia apei este partea mecanica (gratare si deznisipator/separator de grasimi), unde are loc degrosisarea, adica inlaturarea din apa uzata a materialelor grosiere (lemn, textile, pungi, peturi etc), nisip si grasimi. Urmeaza decantarea primara, tratarea biologica cu namol activ, tratarea chimica cu clorura ferica (pentru eliminarea fosforului) si decantarea secundara. Tratarea chimica se poate face pe toata linia apei, atat la intrarea in decantoarele primare, la intrarea in bazinele de aerare (unde se realizeaza nitrificarea-denitrificarea), cat si la intrarea in decantoarele secundare. In linia namolului, namolul primar si cel activ in exces sunt ingrosate si pierd pana la 4% din continutul de apa in ingrosatoare gravitationale, respectiv dinamice. Apoi sunt amestecate in doua bazine de amestec namol ingrosat si pompate in trei fermentatoare, unde namolurile sunt fermentate anaerob la temperatura de 35 grade Celsius si astfel se ajunge la cea de a treia linie, unde se obtine biogazul.

Ingrasamant din namol

Dupa fermentare, namolul intra in doua bazine de amestec, dupa care este trimis la hala de deshidratare unde, cu ajutorul a trei centrifuge, se obtine un namol cu circa 75% umiditate. Colectat in containere, namolul deshidratat este descarcat pe un depozit construit dupa toate standardele internationale in materie. Putina lume stie ca, evaluat calitativ pentru determinarea concentratiei in metale grele, el se incadreaza perfect in limitele impuse, motiv pentru care namolul obtinut la Statia de Epurare Pitesti poate si este folosit in agricultura ca ingrasamant natural. Biogazul obtinut este utilizat pentru uzul intern al statiei la incalzirea fermentatoarelor, precum si a energiei electrice.

Eficienta ridicata

Intreg procesul de funtionare al statiei de epurare este monitorizat 24 de ore din 24, iar prin modernizarile aduse capacitatea de prelucrare medie este de 680 l apa/secunda. In situatii de ape mari, unitatea poate sa preia un debit de 8.200 mc/ora. Cel mai important aspect care trebuie retinut este ca investitiile efectuate in ultimii ani au facut ca Statia de Epurare Pitesti sa aiba o eficienta de minimum 85% pentru toti indicatorii de calitate monitorizati. Asta insemna ca, inainte de deversare, dupa ce trece prin liniile tehnologice, apa uzata supusa tratamentelor din Statia Pitesti este insanatosita, ca sa zicem asa, si nu prezinta absolut niciun pericol pentru raul Arges, unde ajunge in final. De altfel, dovada a sanatatii apelor uzate tratate la Statia Pitesti o reprezinta stolurile de pescarusi care plutesc linistiti pe luciul din bazine.

Probleme cotidiene

Una dintre principalele probleme cu care se confrunta personalul statiei o reprezinta materialele grosiere care ajung din reteaua de canalizare pluviala si menajera a municipiului la statia de epurare. Uneori, cantitatile si dimensiunile sunt atat de mari, incat este nevoie ca muncitorii sa intervina manual pentru protejarea utilajelor. Repetatele infundari ale retelei urbane impun interventii frecvente ale echipelor specializate in intretinerea canalizarii si suportarea unor costuri ridicate de catre operator. Populatia trebuie sa inteleaga ca aruncarea la toaleta, in gurile de scurgere, pe spatiile verzi, pe strada a deseurilor de tot felul, a materialelor textile, grasimilor, depozitarea in rigolele de ape pluviale a resturilor vegetale, molozului, dejectiilor de animale, pamantului, sedimentelor maturate pe caile rutiere si pietonale etc sunt factori care conduc la disfunctionalitati in retea si chiar obturarea pana la infundarea conductelor. Iar toate interventiile ulterioare se rasfrang in costuri, suportate in final tot de cetateni.

Calitatea apei, importanta si pentru mediu, si pentru oameni

Reabilitarea statiei de epurare permite realizarea unui proces eficient din punct de vedere al costurilor, alinierea la standardele de deversare in ape sensibile. Totodata, calitatea apei uzate epurate este foarte importanta datorita faptului ca apa raului Arges este considerata extrem de sensibila, intrucat la 100 km in aval este folosita, asa cum am mai precizat, ca apa bruta pentru sistemul de tratare a apei potabile pentru municipiul Bucuresti.
Dupa toate cele spuse pana aici, ne-am permite, dragi pitesteni, sa va facem o recomandare foarte importanta: nu aruncati in canal nici carpe, nici vata, nici pampers etc, fiindca nici nu stiti cu cat ridicati costul operatiunilor de epurare/tratare a apei. Costuri care se intorc in factura de utilitati platita de noi toti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *