Statie pilot franceza cu putere geotermala din adancuri

Statia experimentala geotermala SoultzConform unui articol publicat in French News, de Alison Shaw, dupa 10 ani, proiectul experimental al unei statii geotermale din Soultz-sous-Foroªt din nordul localitatii Alsace este gata sa produca energie electrica in cantitati comerciale. Proiectul este bazat pe cel mai vechi teren petrolier exploatat din lume, unde scoarta pamantului este subtire.

Conform unui articol publicat in French News, de Alison Shaw, dupa 10 ani, proiectul experimental al unei statii geotermale din Soultz-sous-Foroªt din nordul localitatii Alsace este gata sa produca energie electrica in cantitati comerciale.Conform unui articol publicat in French News, de Alison Shaw, dupa 10 ani, proiectul experimental al unei statii geotermale din Soultz-sous-Foroªt din nordul localitatii Alsace este gata sa produca energie electrica in cantitati comerciale.

Proiectul este bazat pe cel mai vechi teren petrolier exploatat din lume, unde scoarta pamantului este subtire, facand astfel forarea mai usoara. Statia pilot este finantata de Uniunea Europeana, de Agentia de Mediu (Agence de l”Environment) si de Ministrul german al Mediului.

Statie experimentala SoultzAceasta statie va testa daca pomparea apei in adancul pamantului si aducerea ei din nou la suprafata este o actiune viabila pentru producerea de energie electrica ieftina si curata. Se va testa daca acest sistem va putea sau nu sa aduca continuu la suprafata 35 de litri de apa la o temperatura de 1750 grade Celsius pe secunda printr-un circuit inchis.

Alison Shaw mai relateaza ca, Jacques Graff, co-director la European Geothermal Project (CEIE) declara ca: „Noul proiect a fost posibil ca urmare a succesului a trei procese de forare la 5000 m adancime. Aceste incercari ne-au invatat sa extragem fara sa cauzam nici o perturbatie”. Shawn explica ca Graff se referea discret la faptul ca aceste experimente pot cauza cutremure minore in localitatea Basel, aflata in apropiere de statia de cercetare localizata in valea Rhine.

Co-directorul Jacques Graff, mai declara ca: „La o adancime de 5 km este o limita a presiunii care nu trebuie sa fie depasita, altfel am putea misca roca!”

Daca aceasta statie experimentala va fi un succes, atunci planul este de a construi prima centrala electrica geotermala la scara, capabila sa alimenteze oamenii cu electricitate din 2015.

Centralele geotermale au ca scop unic captarea energiei geotermale emisa de Pamant. Principiul de functionare este simplu: se injecteaza prin crapaturi apa sub presiune la cativa kilometri adancime, in zonele calde ale scoartei terestre, apa iese pe alta parte incalzita sub forma de aburi, care sunt apoi transformati in electricitate. Ciclul se reia prin pomparea apei acum racite.

Sursa: www.4ecotips.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *