Statui din plante rasar in Bucuresti

113 figurine „verzi” infrumuseteaza Piata Unirii, Piata Universitatii sau Ateneul.

In fata Ateneului Roman, pianistul care nu scoate niciun zgomot atrage privirile curios ilor de mai bine de un anotimp. Ocupat fiind inca din prima vara, cu o partitura, nu se ridica pentru aplauze. La picioarele pianinei rasar insa, sistematic, flori multicolore.

La distanta nu foarte mare, la intrarea in Teatrul National „Ion Luca Caragiale” de la Universitate, vizitiul care conduce o caleasca trasa de patru cai nazdravani a ramas fara cap, iar un armasar schioapata, in lipsa unui picior. Toti isi trag seva din ghivece imense, sunt realizati din planta ligustrum, pe schelet metalic, si fac parte dintr-un plan de infrumusetare a Bucurestiului, pus la cale de Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucures ti (ALPAB).

Au costat peste 300.000 de lei

Statuetele din plante sunt montate acum in fata institutiilor importante din centru, iar pe bulevardul fantanilor de la Unirii se afla un grup de delfini. In Parcurile Herastrau si Tineretului s-au montat alte tipuri de figurine: fantani, pasari, flori. „S-a procedat la cumpararea acestora, pentru decorarea zonelor verzi, avand in vedere ca, dupa cum am observat, rezista si-n conditiile climatice ale Bucurestiului”, au precizat reprezentant ii ALPAB. Pentru cele 113 figurine, achizitionate prin licitatie publica si amplasate in parcurile si zonele verzi ale Capitalei, Administrat ia a platit 326.571,70 lei.

De asemenea, exista si doua forme din plante pe schelet metalic executate de Administra- tie. Este vorba despre o figurina paun din Parcul Herastrau, de la terasa Expoflora, realizata pe schelet de fier beton si rabitz (impletitura de sarma – n.r.) incarcat cu amestec de pamant, pe care sunt plantate flori de mozaic si o forma oala in Parcul Cismigiu, la statuia soldatului francez.

Pianina a crescut in 10 ani

„In functie de inaltime si dificultatea executiei, acestea sunt realizate pe parcursul mai multor ani de crestere, valoarea lor fiind data de complexitatea lucrarii”, spun reprezentantii ALPAB.

Astfel, formele mici si mai simple, precum delfinii de la Piata Unirii, sunt executate in circa patru ani. Figurinele mai complexe, precum pianina din fata Ateneului Roman sau biciclista, sunt realizate in 10 ani. „Fiecare figurina este formata dintr-un singur ligustrum plantat intr-un ghiveci propriu, care este lasat sa creasca pe un cadru metalic, ce da forma dorita. Pentru statuile cu mai multe figurine se proiecteaza si modeleaza un grup de ghivece”, precizeaza reprezentantii ALPAB.

Figurinele din plante se refac anual, dupa cum au completat specialistii ALPAB, iar cele din arbusti vor fi retrase, pe timpul iernii, in serele proprii.

VANDALIZAT. Vizitiul trasurii de la Teatrul National a ramas fara cap, din cauza unor bucuresteni insensibili

MATERIE PRIMA

Lemnul cainesc este adaptabil

Ligustrum vulgare (foto) sau lemnul cainesc este un arbust indigen, raspandit in Europa si in regiuni din Asia vestica. Planta este cultivata indeosebi in scop ornamental si se dovedeste o specie cu o mare capacitate de adaptare fata de conditiile de mediu. Este utilizat si sub forma de garduri vii, dar in acest scop este folosita mai ales specia din acelasi gen Ligustrum ovalifolium. La noi este intalnit frecvent in padurile din zona de campie si de deal. Lemnul cainesc poate atinge inaltimi de 3-4 metri si degaja un miros neplacut prin rupere sau zdrelire. Planta contribuie, in cadrul ecosistemelor forestiere, la ameliorarea proprietatilor fizice si chimice ale solului. De asemenea, acopera solul micsorand riscul declansarii proceselor erozionale.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *