Statul anuleaza licitatiile pentru inchiderea a patru mine

0
37
Statul anuleaza licitatiile pentru inchiderea a patru mine

Ministerul Economiei a anulat patru licitatii pentru lucrari de inchidere si ecologizare a minelor, in valoare totala de 69,18 milioane lei, in urma auditului realizat de Corpul de control al ministrului Economiei, care a aratat ca licitatiile au fost organizate, in august 2011, cu nerespectarea prevederilor legale, potrivit unui comunicat transmis vineri de MECMA.

Prima licitatie viza „Lucrari de inchidere, punere in siguranta si ecologizare al obiectivului minier Mina Certej – Iazurile Valea Miresului si Valea Mealu, in judetul Hunedoara” si a fost castigata de ofertantul Asocierea SC Eco Invest SRL/Hidroconstructia/TPSUT, cu o propunere financiara de 12,43 milioane lei, fara TVA. Contractul a fost atribuit in 18 noiembrie 2011.

Cea de a doua licitatie a fost organizata pentru „Lucrari de inchidere, punere in siguranta si ecologizare al obiectivului minier Mina Teliuc – iazurile nr. 1, 2 si 3, din judetul Hunedoara”, castigata de ofertantul Asocierea SC Eco Invest SRL & SC TPSUT Mehedinti & SC DRUPO SRL, cu o propunere financiara de 7,08 milioane lei, fara TVA. Contractul a fost atribuit in 6 decembrie 2011.

Licitatia pentru „Lucrari de inchidere, punere in siguranta si ecologizare al obiectivului minier Mina Baia Sprie – Iazul Tautii de Sus, din judetul Maramures” a fost castigata de ofertantul SC Petro Construct SRL, cu o propunere financiara de 24,37 milioane lei, fara TVA. Contractul a fost atribuit in 30 martie 2012.

Potrivit MECMA, licitatia pentru „Lucrari de inchidere, punere in siguranta si ecologizare al obiectivului minier Mina Dealul Negru Inferior – Iazurile Dealu Negru si Paraul Cailor, din judetul Suceava” a fost castigata de ofertantul Asocierea SC Iridex Group Constructii SRL si Cartel Bau, cu o propunere financiara de 11,89 milioane lei, fara TVA. Contractul a fost atribuit in 30 martie 2012.

Neregulile descoperite de Corpul de control sunt, potrivit MECMA, in toate cele patru cazuri, diminuarea nejustificata a capacitatii economico-financiare a ofertantilor si garantiilor, firma castigatoare nu avea obiectul de activitate principal sau secundar care sa reprezinte o garantie a abilitatii de executare a lucrarilor conform cerintelor din caietul de sarcini.

Referitor la experienta similara, conform declaratiei privind lista principalelor lucrari efectuate in ultimii 5 ani, nu rezulta o experienta suficienta in domeniul inchiderii/tehnologizarii. Oferta castigatoare asigura garantia lucrarilor pe parcursul unui singur an, o serie de documente de calificare au fost acceptate in conditiile documentatiei de atribuire, desi conduceau la eliminarea unor competitori, este mentionat in comunicat.

Actuala conducere a Ministerului Economiei a demarat dupa preluarea portofoliului auditul general al activitatii ministerului si a companiilor aflate in subordine, pentru a identifica neregulile si disfunctionalitatile care au dus la o administrare ineficienta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here