Statul finanteaza 70% din costurile de montare a panourilor solare

Ministerul Mediului a alocat 310 milioane de lei in 2009 pentru inlocuirea sistemelor de incalzire clasice cu unele care folosesc energii neconventionale.
panouri-solare
Subventia pentru programul de inlocuire sau de completare a sistemelor clasice de incalzire cu unele care folosesc energie solara, energie geotermala sau alte sisteme va fi de 70% din cheltuielile eligibile, arata proiectul ghidului de finantare a programului. „In cazul proiectelor depuse de unitatile administrativ-teritoriale pentru asociatii de proprietari, cota de participare se va stabili in Consiliul Local”, potrivit unui comunicat transmis miercuri de institutie.

La categoria cheltuieli eligibile intra cele prevazute pentru realizarea investitiei conform studiului de prefezabilitate (instalatii, subansambluri, constructii aferente instalatiilor), cele cu montajul sistemelor, efectuarea, verificarea probelor si incercarilor, Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA), consultanta, studii de prefezabilitate, de fezabilitate, proiect tehnic, publicitate.

Sunt considerate cheltuieli neeligibile cele efectuate pana la semnarea contractului de finantare, excluzandu-le pe cele enumerate mai sus.

Alte cheltuieli neeligibile sunt cele cu un eventual credit contractat de beneficiar pentru plata contributiei proprii, comisioane, diferente de curs valutar, costurile de exploatare a instalatiilor existente sau realizate in cadrul proiectului, activitati realizate in regie proprie, cele privitoare la emiterea acordurilor, avizelor si autorizatiilor, amenzile sau costurile de judecata generate de lucrarile de instalare a sistemului, precum si altele legate de asigurarea utilitatilor (apa, energie) necesare functionarii sistemelor.

„Beneficiarii programului sunt unitatile administrativ-teritoriale, autoritati centrale si persoane fizice care pot depune proiecte de finantare a sistemelor de incalzire destinate imobilelor din patrimoniu sau aflate in administrarea acestora, inclusiv pentru unitatile sanitare, institutiile de invatamant, asezamintele sociale, culturale si pentru asociatiile de proprietari cu personalitate juridica”, se arata in proiect.
In 2009 vor fi organizate doua sesiuni de depunere a proiectelor, la prima sesiune valoarea proiectelor va fi de 150 de milioane de lei, iar la cea de-a doua – 160 milioane de lei.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *