Statul majoreaza unele redevente pentru petrol si gaze

Statul majoreaza unele redevente pentru petrol si gaze

Redeventa perceputa de stat din veniturile rezultate din transportul si tranzitul petrolului prin sistemele nationale de transport, precum si din operatiuni petroliere efectuate prin terminale aflate in proprietatea statului, va fi majorata de la nivelul actual de 10% la 15%, iar redeventa pe veniturile realizate din operatiuni de inmagazinare subterana a gazelor naturale va creste de la 3% la 5%, potrivit unui proiect de Ordonanta de Guvern (OG) publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Astfel, statul va percepe, ca redeventa, o cota de 15%, fata de 10% in prezent, din valoarea veniturilor brute realizate din operatiuni petroliere de transport si tranzit al petrolului prin sistemele nationale de transport al petrolului, precum si din operatiunile petroliere efectuate prin terminalele petroliere aflate in proprietatea publica a statului.

De asemenea, redeventa perceputa din veniturile brute realizate din operatiunile de inmagazinare subterana a gazelor naturale va creste de la 3% in prezent la 5%.

In proiect nu sunt prevazute modificari ale redeventelor percepute de stat din valoarea productiei brute extrase, pentru operatiunile petroliere de exploatare a zacamintelor petroliere.

Potrivit contractului de privatizare al Petrom, pana in 2014, compania plateste la bugetul de stat redevente plafonate la un nivel redus. In februarie 2010, directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, declara ca grupul va negocia cu Guvernul valoarea redeventelor pe care compania le va plati dupa 2014 pentru activitatile de exploatare a petrolului si gazelor naturale.

De la simplu la triplu

Proiectul de OG mai stipuleaza cresterea de la 2% la 6% a redeventei pe valoarea productiei pentru carbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu si roci aluminifere, de metale nobile, radioactive, pamanturi rare si disperse, pietre pretioase si semipretioase, produse reziduale miniere, roci bituminoase, ape terapeutice, ape termominerale, ape geotermale si gazele care le insotesc, gaze necombustibile, namoluri si turbe terapeutice.

Pentru substantele nemetalifere, redeventa nu va mai fi calculata, precum in prezent, prin impunerea unei cote de 6% din valoarea productiei, ci a uneia stabilite in suma fixa, de 0,80 euro pe unitatea de productie. Acelasi tip de modificare este vizat si la roci utile (3,50 euro pe unitatea de productie in loc de 10% din valoarea productiei) si la sarurile haloide (1 euro pe unitatea de productie in loc de 8% din valoarea productiei).

In fine, redeventa pentru ape minerale va fi majorata de la nivelul actual de 2 euro pe mia de litri la 6 euro pe mia de litri.

Plus de peste 1,2 miliarde lei la buget

„Modificarile propuse (…), prin cresterea cotelor redeventelor cuvenite statului roman conduc la un impact financiar pozitiv. Astfel, pentru ultimele 5 luni ale anului curent, veniturile bugetare provenite din redeventele miniere/petroliere propuse vor creste cu circa 117 milioane lei. Pentru intervalul urmatorilor patru ani de la data intrarii in vigoare a actului normativ, se poate estima o crestere a veniturilor bugetare provenite din redevente miniere/petroliere de aproximativ 1,1 miliarde lei”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de OG.

Acordul de explorare al Petrom – prelungit cu 5 ani

Pe 10 august, a fost publicata in Monitorul Oficial Hotararea Guvernului (HG) nr. 800/2011, de aprobare a unui act aditional la Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrul XIX Neptun, incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si consortiul OMV Petrom – ExxonMobil Exploration and Production.

Detaliile actului aditional sunt clasificate, potrivit legii, si nu se publica in Monitorul Oficial, insa potrivit notei de fundamentare a HG, este vorba de prelungirea cu 5 ani, din noiembrie 2013 pana in noiembrie 2018, a perioadei de explorare.

Potrivit notei de fundamentare, in motivarea solicitarii de prelungire a duratei perioadei de explorare, titularul Acordului petrolier arata ca in perimetrul XIX Neptun exista zacaminte potentiale de petrol, la adancimi apropiate de limitele de exploatare ale tehnologiilor existente, insa evidentierea acestora presupune un grad ridicat de explorare. In plus, deoarece costurile de devoltare pot fi de 5-10 miliarde dolari, se impune un prag ridicat al rezervelor ce trebuie sa fie descoperite pentru a putea sustine o dezvoltare economica a acestora, se arata in nota.

De asemenea, in motivarea solicitarii de prelungire a duratei de explorare s-a aratat ca explorarea initiala a indicat faptul ca depozitele de hidrocarburi, in cazul in care acestea exista, sunt estimate a fi distribuite in acumulari relativ mici, fine, si, in consecinta, este necesara forarea mai multor sonde de explorare, pe o perioada lunga de timp.

„Tinand seama de imprejurarile mentionate anterior, s-a apreciat ca, in vederea maximizarii sanselor de obtinere a productiei de hidrocarburi din perimetrul XIX Neptun intr-o perioada de timp rezonabila, este esential ca titularul Acordului petrolier sa dispuna de timpul adecvat une explorari sistematice a perimetrului, astfel ca se impune prelungirea duratei perioadei de explorare”, se spune in nota de fundamentare a HG.

O delegatie a companiilor Exxon Mobil si OMV Petrom i-a prezentat, la inceputul lunii iunie, presedintelui Traian Basescu, planurile de actiune si de investitii pentru urmatorii ani in perimetrele concesionate la Marea Neagra, presedintele exprimandu-si atunci increderea in obtinerea unor rezultate bune, data fiind experienta Exxon in domeniul forajelor in ape de mare adancime.

Recent, seful OMV, Gerhard Roiss, a avut si el o intalnire cu presedintele Basescu, la care a participat si Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom. La intalnire s-a abordat subiectul unui parteneriat cu autoritatile de la Bucuresti, pentru o strategie de dezvoltare a OMV Petrom pe zece ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *