Statul pompeaza bonusuri la CET, dar pretul gigacaloriei nu scade

Statul pompeaza bonusuri la CET, dar pretul gigacaloriei nu scade

Termocentrala ieseana primeste de anul trecut bonusuri pentru productia de energie in cogenerare • In timp ce administratiile locale scad pretul gigacaloriei in functie de banii primiti, la Iasi aceste bonusuri s-au ratacit

Incepand de anul trecut, Autoritatea Nationala in Domeniul Energiei a aplicat o schema de sprijin financiar pentru cogenerarea de inalta eficienta. Pentru unitatile care produc simultan energie termica si energie electrica, asa cum este si cazul CET Iasi, Guvernul ofera un sprijin financiar. Numarul total de centrale cu unitati de producere in cogenerare care au beneficiat de bonus in cursul anului trecut a fost de 42, apartinand de 35 de producatori persoane juridice, tinand seama si de reorganizarile juridice survenite in decursul anului. Pentru cele cateva luni in care SC CET Iasi SA a furnizat energie termica si electrica in sezonul rece 2011 – 2012, unitatea a primit suma de 51,6 miliarde de lei vechi. Dupa falimentarea CET-ului, unitatea administrativ teritoriala Municipiul Iasi care a preluat sistemul de termoficare, a primit un bonus de 88,8 miliarde de lei. „Datele corespunzatoare trimestrului I din 2012 reflecta situatia normala pentru un trimestru in care se produce multa energie termica si energie electrica in cogenerare, situatie accentuata de temperaturile deosebit de scazute din iarna acestui an: cantitati semnificative de energie electrica produsa in cogenerare de inalta eficienta beneficiara de bonus, comparativ cu totalul pe 12 luni”, comunica oficialii ANRE. Acest sistem de producere a energiei in cogenerare este urmarit de administratiile teritoriale din tara tocmai pentru ca pretul gigacaloriei sa fie scazut. Insa, la Iasi, de la momentul implementarii sistemului recomandat de U.E., aceste bonusuri nu au influentat in niciun fel pretul gigacaloriei care a fost in continua crestere.

Cogenerarea se refera la producerea simultana, in acelasi proces, de energie termica si energie electrica. Practic, din aburul rezultat din cazanele pentru producerea de energie termica, CET produce in acelasi timp si energie electrica. Valoarea unitara a contributiei pentru cogenerarea de inalta eficienta este de 20 lei pe megawatt ora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *