Statul, prin Cupru Min, sapa deja in muntele unde e si Rosia Montana

Statul, prin Cupru Min, sapa deja in muntele unde e si Rosia Montana
Statul, prin Cupru Min, sapa deja in muntele unde e si Rosia Montana

Compania de stat Cupru Min Abrud exploateaza acelasi munte in care, pe cealalta parte, este si zacamantul de la Rosia Montana, dupa cum se poate vedea chiar din imaginea atasata preluata de pe Google Maps. Teoretic, sapaturile fiecarei parti ar putea ajunge la acelasi zacamant.

Potrivit unor surse oficiale, structura celor doua zacaminte ar fi asemanatoare. Chiar si surse din conducerea Cupru Min afirma ca exista o structura aproape identica, doar ca ponderea minereurilor in concentrat difera. „Si noi, si Rosia Montana avem sapaturi in acelasi munte, aceiasi patru versanti. Muntele nostru  face parte din Muntii Metaliferi. Numai ponderea metalelor difera”, a precizat sursa.

„Zacamintele sunt adiacente. Structura e aceeasi”, spune si Bogdan Badea, pana acum o saptamana secretar de stat responsabil de Cupru Min in Ministerul Economiei, acum demisionat. Potrivit acestuia, esecul vanzarii de concentrat pe o durata lunga de timp, cu avans consistent inainte, nu a afectat prea mult societatea. Cupru Min este cu investitiile de retehnologizare  in derulare , anul acesta le incepe si pe cele de mediu si a inregistrat un profit de circa 3 milioane de euro, anul trecut.

Cupru Min este titularul licentei de exploatare a cuprului din zacamantul de la Rosia Poieni, rezerve estimate la 900 de milioane de tone. Potrivit specialistilor, reprezinta 60 la suta din rezerva de cupru a Romaniei si are o valoare de miliarde de euro.

Compania a trecut, in ultimii doi ani, printr-o tentativa esuata de privatizare cu canadienii de la Roman Copper si printr-o alta incercare, tot esuata, de a-si antama productia pe 7 ani pentru circa 300 de milioane de euro.

Proiectul Rosia Montana, in varianta convenita cu Gabriel Resources, nu a trecut de Parlament. In momentul de fata, proiectul este suspendat insa ar putea fi reluat odata ce Guvernul promoveaza noua Lege a Minelor.

La Rosia Montana se estimeaza ca s-ar gasi rezerve exploatabile de aur de cel putin 250 de tone. Rezultatul probelor luate in decursul timpului si raportul privind resursele se gasesc la Agentia Nationala de Resurse Minerale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *