Stern: Negocierile ONU privind climatul sunt dificile

Rezultatul negocierilor privind climatul ce se vor desfasura sub egida ONU (Organizatia Natiunilor Unite) este inca nesigur, a avertizat joi, 10 septembrie, emisarul american pentru incalzirea climatica Todd Stern, care si-a argumentat pozitia prin faptul ca neintelegerile dintre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare inca persista.Copenhaga

„Permiteti-mi sa spun deschis ca negocierile oficiale (privind climatul) ale ONU sunt dificile”, a declarat Stern cu ocazia unei audieri a comisiei pentru independenta energetica si incalzirea planetei din cadrul Camerei Reprezentantilor.

„Trebuie sa gasim o modalitate de a umple golul care separa natiunile dezvoltate de cele in curs de dezvoltare si care ramane in centrul eforturilor de a gasi o solutie internationala” la conferinta de la Copenhaga, a adaugat Stern, citat de AFP.

Conferinta va avea loc in perioada 7-18 decembrie, ocazie cu care liderii lumii vor incerca sa ajunga la un acord privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, care sa urmeze Protocolul de la Kyoto dupa 2012.

Tarile in curs de dezvoltare tind sa vada aceasta problema ca pe una care nu le priveste si se tem ca li se vor cere solutii ce le-ar putea submina capacitatea de a-si ridica nivelul de trai. La randul lor, tarile dezvoltate considera ca incalzirea climatica a devenit un fenomen foarte periculos, care nu va putea fi rezolvat fara participarea tuturor tarilor de pe glob.

Stern a tinut sa sublinieze ca principalele tari aflate in curs de dezvoltare, precum China, India si Brazilia, „incep sa recunoasca gravitatea problemei, propria lor vulnerabilitate si necesitatea unei actiuni mondiale”. Emisarul american este multumit mai ales de faptul ca China si-a luat angajamentul de a acorda o atentie sporita energiilor reciclabile in urmatorii ani.

Stern a mai evidentiat ca unul dintre „elementele cheie” ale acordului de la Copenhaga ar putea fi reprezentat de masurile adoptate pentru sprijinirea tarilor in curs de dezvoltare de a-si reduce emisiile si de a face fata consecintelor incalzirii climatice (inundatii sau secete).

Oficialul american nu a dorit sa precizeze care este suma pe care o va acorda statul american, insa a considerat „total irealiste” cifrele potrivit carora fiecare tara va contribui cu cate 1% din produsul intern brut (PIB). Acest lucru ar insemna ca Statele Unite ar trebui sa aloce, anual, aproximativ 120 de miliarde de dolari.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *