Stiati ca sanatatea animalelor poate afecta sanatatea oamenilor?

sanatatea animalelorComisia Europeana subliniaza legatura dintre sanatatea animala si sanatatea publica si informeaza cu privire la importanta masurilor de biosecuritate eficiente

Bolile animalelor au un impact evident asupra sanatatii animalelor, insa unele dintre acestea ameninta si sanatatea oamenilor, in special zoonozele (boli care afecteaza atat animalele, cat si oamenii, de ex. anumite boli provocate de paraziti si de bacterii, si bolile virale, precum gripa). Pe langa impactul asupra sanatatii, epidemiile grave si extinse pot avea repercursiuni financiare grave, afectand atat fermierii, cat si societatea in ansamblu.

Campania

Directia Generala pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor din cadrul Comisiei Europene (DG SANCO) si Federatia Medicilor Veterinari din Europa (FVE) au lansat o campanie prin care doresc sa sensibilizeze populatia cu privire la conceptul „aceeasi sanatate” si sa-si difuzeze mesajele referitoare la „biosecuritate”. Aplicarea unei intregi serii de masuri de biosecuritate poate preveni aparitia bolilor sau poate limita raspandirea acestora in cadrul populatiei animale, fie la nivel de ferma, fie la frontiere. Campania implica fermieri, medici veterinari, ofiteri vamali, calatori si publicul larg.

Site-ul web: www.one-health.eu

Partenerii au lansat un site web pentru a promova campania: www.one-health.eu.

Departe de a fi un site institutional plictisitor, site-ul „Aceeasi sanatate” cuprinde informatii pentru calatori, fermieri, medici veterinari si presa, precum si materiale cum ar fi calendarul campaniei, etichete pentru bagaje, vederi si postere. Acest site este „plin de viata”, fiind actualizat frecvent, printre altele, cu imagini webcam ale turneului caravanei „Aceeasi sanatate”, care, in urmatoarele 6 luni, va participa la evenimente publice din UE, cum ar fi targurile agricole.

Biosecuritatea ne priveste pe toti

Atunci cand calatoriti cu animalul dumneavoastra de companie in alta tara fara a respecta regulamentele UE si fara a prezenta documentele necesare sau cand introduceti in UE carne sau produse lactate din tari nemembre UE, riscati sa introduceti o boala animala in UE. Cu alte cuvinte, biosecuritatea este o chestiune de extrema importanta nu numai pentru medici veterinari si fermieri, ci si pentru toti cetatenii UE. Tocmai de aceea aceasta campanie este atat de importanta. Ea ii va ajuta atat pe consumatori, cat si pe specialisti sa constientizeze mai bine legatura care exista intre sanatatea animala si sanatatea publica si sa-si schimbe comportamentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *