Stiinta: „Firewall” pentru izolarea organismelor modificate genetic

Stiinta: "Firewall" pentru izolarea organismelor modificate genetic
Stiinta: „Firewall” pentru izolarea organismelor modificate genetic

La un an dupa ce au obtinut organisme care folosesc un cod genetic diferit de orice alta forma de viata, doua echipe de oameni de stiinta au depasit o alta borna in noul domeniu al „biologiei sintetice”: ei au creat o bacterie care nu poate supravietui in absenta unei anumite substante chimice obtinute in laborator, reusita care are potentialul de a darama un obstacol major in calea folosirii la scara larga a organismelor modificate genetic (GMO), conform Reuters.

Organism modificat genetic sau transgenic este termenul cel mai folosit pentru a defini o planta de cultura sau un animal aparent normal caruia, prin intermediul unor tehnici de inginerie genetica, i s-au transferat gene de la alte specii (plante, animale, bacterii, virusuri sau chiar gene umane), pentru a-i conferi anumite proprietati noi, relateaza Agerpres.

Reusita celor doua echipe de cercetatori, prezentata in ultimul numar al revistei Nature, ofera un fel de „firewall genetic” pentru izolarea biologica a organismelor modificate genetic — o modalitate prin care oamenii de stiinta se asigura ca aceste organisme nu pot supravietui in natura, in afara unui mediu controlat.

Desi cele doua echipe de cercetatori au obtinut acest „firewall genetic” in organismul unei bacterii, „nu exista nicio bariera fundamentala” pentru a aplica aceeasi tehnica si pe plante sau animale modificate genetic, conform biologului George Church de la Harvard Medical School, coordonatorul uneia dintre cele doua echipe de cercetatori.

Daca aceasta tehnica se dovedeste un succes va putea fi folosita in microbi modificati genetic pentru diferite scopuri — de la fermentarea laptelui pentru a obtine iaurt sau branzeturi si pana la sinteza biocombustibililor sau curatarea deversarilor toxice si productia de medicamente.

In prezent sunt folositi deja microbi in astfel de scopuri — organisme „modificate genetic”, spre exemplu, pentru a absorbi deversarile marine de petrol sau pentru a produce insulina. Folosirea la scara larga a acestor microorganisme a fost insa interzisa de teama ca ar putea scapa in mediul natural si ar afecta grav ecosistemul, intrand in contact cu speciile naturale.

In cadrul noului experiment, echipele conduse de George Church si de un fost coleg de-al sau, Farren Isaacs, au creat tulpini ale bacteriei Escherichia coli (E coli) care contin ADN artificial si au nevoie de aminoacizi sintetici pentru a supravietui. Iar cum astfel de aminoacizi nu exista in natura, aceasta conditie actioneaza ca un „firewall”, asigurand ca orice astfel de organism modificat genetic care ajunge in mediul natural va muri inainte sa produca o contaminare.

Oamenii de stiinta au operat 49 de modificari genetice in genomul bacteriei E. coli pentru a asigura dependenta organismului rezultat de acest aminoacid sintetic. Probabilitatea ca aceste microorganisme sa revina in mod natural la structura genetica anterioara interventiei oamenilor de stiinta, eliminand modificarile operate, este astronomic de mica, asigura George Church, facand practic imposibila contaminarea mediului natural cu astfel de organisme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *