Stirile Pro Tv, pe urmele aurului verde!

Padurile cu care ne mandrim in manualele scolare au ajuns peisaje triste ale defrisarilor masive care au consecinte grave asupra mediului.

Stirile Pro Tv isi propun sa ne arate prezentul si viitorul ecologic al Romaniei, pornind o campanie impotriva taierilor din padure. Alex Dima impreuna cu operatorii Zsolt Vago si Mihai Dina au pornit pe urmele hotilor de aur verde.

Muntii nostri aur poarta… asa am invatat fiecare la scoala. In realitate, situatia e alta. In padurile din Romania se fura ca-n codru, la propriu. Sute de hectare dispar in fiecare an si prea putine se reimpaduresc. Asa ca suntem pe ultimul loc in Europa in ce priveste reimpadurirea, dar pe primul la taiat.

Stirile Pro Tv au demarat o campanie impotriva masacrarii padurilor si prezinta materiale de investigatie care sunt la limita SF-ului, dar cat se poate de reale. Alex Dima a mers pe urmele hotilor si a descoperit cat de bine s-a infipt mafia lemnului la noi in tara. La Bilbor, in judetul Harghita, i-a prins pe hoti… in direct, la furat.

„Am primit informatia ca acolo se fura de la niste oameni care as putea spune ca formeaza o retea in intreaga tara, oameni care stiu ce se intampla cu taierile ilegale de padure, dar care nu pot face aceasta afirmatie in public pentru ca se tem pentru viata lor. Ne-am propus sa mergem intr-acolo si, spre surprinderea mea, joi am fost sunat de omul de legatura din Bilbor care mi-a spus ca acolo deja se stie ca vine Pro Tv-ul. Noi am plecat duminica catre Harghita, insa ne-am oprit mai intai prin alte locuri. Luni dimineata, controlul de la Inspectoratul teritorial silvic a fost acolo. Marti dimineata – la fel. S-au dat niste amenzi, insa nu s-au luat masuri semnificative. Marti seara am trecut prin sat, dar ne-am intors miercuri dimineata, cand nimeni nu se astepta sa-i vizitam. Ne-am oprit intr-o padure chiar langa sat, unde stiam ca se taie. Am inaintat cu greu din cauza zapezii care cazuse peste noapte. Erau deja urme de tractoare care scosesera lemne din padure. Impreuna cu operatorul Zsolt Vago am mers spre locul din care se auzeau drujbele si tractoarele, in timp ce soferul a ramas la masina cu o statie walkie-talkie si cu lectia invatata. Adica stia ce sa spuna in cazul in care eu il contactam prin statie. Nu stiam exact cati oameni sunt, iar noi eram ‘inarmati’ doar cu microfonul si camera de filmat. Sincer, eram cam speriati. I-am surprins pe hoti, trei barbati, exact cand incarcau lemnele. In acelasi timp, am luat statia si i-am spus soferului: ‘OK. Am ajuns. I-am prins. Ramaneti pe pozitii’, iar el mi-a raspuns: ‘Bine. Suntem cu ochii pe voi. In caz de ceva, intervenim!’. O discutie pe care au auzit-o si hotii, care s-au speriat foarte tare. Au recunoscut ca lemnele pe care le-au taiat nu sunt marcate si nici nu au acte pentru ele. Mi-au dat chiar si numele patronului pentru care taiau lemnele. Am plecat de acolo, am mers la primarie, unde n-am mai gasit picior de primar, viceprimar sau padurar. Erau cu totii plecati la o sedinta la Toplita. Cand am iesit din primarie, am dat peste echipajul de politie care demara in graba intr-o misiune. I-am oprit, ne-am recomandat si i-am intrebat ce parere au despre felul in care se taie ilegal copacii la doar cativa pasi de ei. Mi-au replicat ca la ei nu se fura, iar cand le-am aratat pozele cu hotii din padure au zis ca mai intai trebuie sa-si sune seful, sa raporteze… Pana au primit raspuns, ne-au luat cu binisorul si ne-au invitat la o cafea… Seful a sunat si au fost de acord sa incepem controlul. Dar cand am ajuns la poarta gateristului, politistul ne-a zis ca acelasi sef a sunat a doua oara si i-a ordonat sa nu se implice. Si au plecat, au disparut”, povesteste Alex.

Lantul castigurilor

Si al slabiciunilor! Reporterul Pro Tv a explicat care este ruta obisnuita a profitului obtinut in urma taierilor ilegale: „Mafia lemnului din Romania este formata dintr-un lant al castigurilor. Castiga cel care are padurea, cel care taie, apoi cel care transporta lemnul din padure pana la masina sau caruta, urmeaza cel cu tirul, pe urma cel care are gaterul unde este prelucrat si muncitorul de acolo. Apoi, din gater, lemnul este transportat din nou, prin urmare castiga noul transportator; pe traseu, exista alte persoane care castiga si care ar trebui sa controleze: politistul care ia spaga si inspectorul de la Directia silvica. Si mai castiga si cel de la depozit, care-l vinde, si poate si cumparatorul care il ia la un pret mai ieftin. Sunt cel putin zece oameni care castiga dintr-un lemn. Cel mai grav este ca acest lant ruleaza cu ‘binecuvantarea’ autoritatilor. Si ca s-a ajuns pana intr-acolo incat sunt trimisi copii la furat. Copiii care ajung in aceasta afacere o fac ori pentru ca parintii lor au ajuns la puscarie, ori sunt plecati din tara. Sau stiu foarte bine ca, odata prinsi, nu pot fi inchisi. Vom difuza la Stirile Pro Tv o poveste incredibila din Bistrita, unde am gasit un pusti care e patron. Adica are drujba, cal si caruta. Si se duce pe strada si isi angajeaza oamenii care ii taie lemnele. La un moment dat, reporterul le spune acestor copii: ‘Ce faceti voi aici este un furt’, iar replica lor a fost ‘Da” ce dam in cap?!’. Cam asta e atitudinea si logica lor”.

Semnalul de alarma

„Sper din tot sufletul ca aceasta campanie sa aiba efecte. E un semnal de alarma pe care noi il aducem in atentia opiniei publice, dar mai ales in atentia autoritatilor. Odata ce le prezentam materiale cu hotii in flagrant, nu mai pot spune ca nu se fura. Si trebuie sa ia masuri. Iar telespectatorii Stirilor Pro Tv ne pot semnala cazuri de genul acesta, pentru ca inundatiile, alunecarile de teren si canicula vor lua amploare daca nu facem nimic. Aparatul de aer conditionat pe care tocmai l-ai achizitionat s-ar putea sa nu mai faca fata in aceasta vara. La anul, cu siguranta nu va face”, spune Alex.

De ce e importanta padurea?

– In zilele calduroase, un hectar de padure elimina 180-200 kg de oxigen si consuma 220-280 kg CO2
– Un arbore de fag, de 25 m inaltime si 15 m diametru coroanei, produce in 60 de minute 1,7 kg de oxigen, echivalentul a 1,7 kg de oxigen necesar unui om pentru trei zile
– Vegetatia forestiera retine cantitati importante de pulberi, pana la 580-600 kg/an/ha
– O tara devine cu atat mai saraca in apa, cu cat defriseaza mai multe paduri
– 1 metru patrat de muschi verde retine 5 litri de apa in sol

Cat se taie in Romania…

– Taieri la ras: Harghita, Covasna, Bacau, Neamt, Suceava, Mures, Bistrita, Alba, Maramures, Arges
– Suprafata impadurita a Romaniei se situeaza sub media UE de 30% si sub limita ecologica necesara
– In mai putin de un secol, s-a taiat jumatate din padurea tarii
– Pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, padurile acopereau 80% din intreg teritoriul Romaniei.
– In 1948, Romania mai avea 28% padure
– Se estimeaza ca in ultimii 19 ani, suprafata impadurita a scazut cu 6%

Sursa: PRO TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *