Japonezii digera mai usor decat celelalte popoare portiile de sushi gratie unor bacterii din tubul digestiv care au imprumutat genele unor bacterii marine prezente intr-o specie de alge rosii, potrivit unui studiu publicat in revista Nature.stomacul japonezilor

Aceasta descoperire ilustreaza diversitatea metagenomului uman, care numara circa 100.000 de miliarde de microbi in tubul digestiv.

Cercetatorii de la Universitatea Pierre-et-Marie Curie (UPMC) din Paris si de la Statia biologica marina Roscoff din Bretania au descoperit ca bacteria Zobellia galactanivorans contine o enzima capabila sa separe in doua parti o molecula de amidon denumita Prophyrin, prezenta in algele rosii din familia Prophyra.

Oamenii de stiinta au constatat apoi ca genele implicate in metabolizarea acestei enzime erau prezente si in bacteria Bacteroides plebeius, detectata pana de curand doar in organismul locuitorilor din arhipelagul nipon.

Cercetatorii francezi considera astfel ca Bacteroides plebeius a imprumutat, prin schimb de material genetic, genele bacteriei care traieste in algele rosii.

Respectand principiile selectiei speciilor descrise de Darwin, exemplarele de Bacteroides plebeius care au posedat gena importanta au avut sanse mai bune de supravietuire decat celelalte atunci cand erau expuse unui regim alimentar specific nipon.

Japonezii consuma, in medie, 14 grame de alge in fiecare zi, iar cele din familia Porphyra sunt cele mai importante din dieta nipona. Rolul algelor in alimentatia japoneza este documentat de multa vreme. In secolul al XIX-lea, aceste alge reprezentau, de exemplu, un mijloc de plata a impozitelor.

Sushi este un preparat specific gastronomiei japoneze. Principalul ingredient este orezul acrit cu otet, combinat cu diverse alte elemente, gatite sau in stare cruda, cel mai adesea bucatarii niponi folosind peste crud.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here