Stoparea poluarii din Balta Alba se face cu asistatii social

Stoparea poluarii din Balta Alba se face cu asistatii social

*“Deocamdata nu am facut niciun fel de angajari, dar vom avea nevoie de doi mecanici pentru utilaje”, sustine primarul Ionel Brandusa
Crescatorii de animale din Balta Alba au inceput depozitarea gunoiului de grajd in platformele special amenajate prin derularea proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, finantat de Banca Mondiala si Guvernul Romaniei.

Potrivit datelor furnizate de primarul comunei, Ionel Brandusa, dupa finalizarea investitiilor si preluarea dotarilor logistice pentru colectarea gunoiului de grajd, crescatorii de animale din comuna au inceput depozitarea gunoiului de grajd in cele trei platforme de preluare a gunoiului situate in satele Amara, Balta Alba si Baile. “Proiectul a fost finalizat si a inceput colectarea gunoiului de la fermieri. In momentul de fata, colectarea gunoiului a inceput sa functioneze binisor. Este adevarat ca la inceput a fost o munca greoaie, dar oamenii au inteles ca aceste platforme nu sunt decat pentru depozitarea gunoiului de grajd, nu si pentru alte tipuri de deseuri. In privinta fortei de munca, ne-am bazat pe beneficiarii Legii 416 (n.r. – beneficiarii de venit minim garantat), la care avem 62 de dosare. Deocamdata nu am facut niciun fel de angajari, dar vom avea nevoie de doi mecanici pentru utilaje”, sustine primarul Ionel Brandusa.

De asemenea, primarul din Balta Alba a explicat ca prin derularea proiectului, gunoiul de grajd provenit din gospodarile localnicilor este transportat pe platformele mari de fermieri cu carutele proprii, unde va urma fermentarea biologica a gunoiului si transformarea sa in ingrasamat organic. Totodata, alesul local ia in calcul ca pe viitor, in cazul marilor fermieri care solicita transportul gunoiului cu utilaje specializate sa se stabileasca o taxa de utilizare a acestor utilaje.

Platforme pentru gospodariile localnicilor

In privinta realizarii investitiilor din proiectul derulat cu fonduri de la Banca Mondiala, potrivit sursei citate cele trei platforme au fost executate de SC Comprif SA Buzau, societate care a castigat licitatia organizata de Ministerul Mediului. Tot prin acest proiect, o parte dintre gospodarile localnicilor au fost dotate cu platforme individuale de depozitare temporara a gunoiului de grajd, valoarea totala a investitiilor la cele trei platforme mari si a platformelor individuale ridicandu-se la circa 3.000.000 lei (30 miliarde lei vechi). Tot in cadrul proiectului in valoare totala de 5.000.000 lei (50 miliarde lei vechi) au mai fost achizitionate doua tractoare, un incarcator frontal (Ifron ), patru remorci, o vidanja si un utilaj de imprastiat gunoiul. In ceea ce priveste numarul efectivelor de animale din comuna buzoiana, potrivit statisticilor administratiei locale crescatorii de animale au circa 1.000 de bovine, 300 de cabaline, 3.300 de ovine si caprine, 1.000 de porci, la care se adauga si circa 30.000 de pasari.
La nivel national, proiectul finantat de Banca Mondiala si Guvernul Romaniei se deruleaza in 11 localitati, centre de demonstrare tehnica si instruire, iar in final in acest program, va fi oferit echipament tehnic pentru 86 de localitati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *