STRATEGIA ANTIZGOMOT A CAPITALEI, UN PLAGIAT IN VALOARE DE 1,5 MILIOANE DE EURO

Plagiat in valoare de 1,5 milioane de euro, pe banii cetatenilor. Strategia antizgomot a Capitalei este o copie la indigo a strategiei Londrei cu privire la zgomotul ambiental, realizata in 2004. Pasaje intregi din document sunt aproape identice, iar multe dintre capitole au aceeasi ordine a paragrafelor. Proiectul pentru realizarea strategiei a fost eleborat in timpul mandatului lui Adriean Videanu, remarca jurnalistii de la „Cotidianul”.
Strategia de zgomot ambiental a Capitalei contine paragrafe mari, identice cu cele din strategia Londrei, incepand de la „Cuvantul inainte” al primarului, pana la masurile pe care trebuie sa le ia autoritatile romane. Mai mult, sunt capitole care au aceeasi ordine a paragrafelor si aceeasi topica in interiorul frazelor. Iata de exemplu un fragment din „Cuvantul inainte” al primarului:

„Cei care fac zgomot trebuie sa fie constienti ca pot suporta rigorile legii. In toata Europa, politia locala ofera prima linie de aparare contra vecinilor excesiv de zgomotosi. Newyorkezii suna la NYPD.” (Strategia Bucurestiului).

„Noise makers need to be aware that music systems or other equipment can be confiscated if they cause real nuisance to others. In much of Europe, local police offer the first line of defence against excessively noisy neighbours. New Yorkers call NYPD.” (Strategia Londrei)

Si in ceea ce priveste masurile care se impun, lucrurile par sa stea la fel atat in Londra cat si in Bucuresti. „Urmatoarele probleme-cheie si prioritati initiale au fost identificate in strategia bucuresteana:
Trei probleme-cheie:
– Asigurarea unor suprafete de rulare de calitate pentru strazile Bucurestiului.
– Asigurarea unei interdictii aeriene pe timp de noapte deasupra Bucurestiului.
– Reducerea zgomotului printr-o planificare si proiectare mai buna a locuintelor.”

Iata si ce regasim in strategia londoneza:
„The following key issues and initial priorities have been identified:
Three key issues:
– Securing good, noise reducing surfaces on Transport for London’s roads.
– Securing a night aircraft ban across London..
– Reducing noise through better planning and design of new housing.”

Reprezentantii firmei care a realizat proiectul au declarat pentru Cotidianul ca este normal ca ambele strategii sa fie asemanatoare, intrucat expertii lor au colaborat cu cei danezi si englezi. Proiectul care a costat aproximativ 1,5 milioane de euro este deocamdata supus dezbaterii publice.

Sursa: Antena 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *