Coalitia pentru Mediu din Romania critica aspru Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor

Suedia stie sa fac? bani din gunoi. Importa 800.000 de tone de gunoi în fiecare an
Coalitia pentru Mediu din Romania critica aspru Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor
Coalitia pentru Mediu din Romania critica aspru Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor

Printr-o scrisoare transmisa vineri catre Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, cele 70 de organizatii membre ale Coalitiei pentru Mediu din Romania semnaleaza grave lacune ale Strategiei Nationale de Gestionare a Deseurilor, strategie supusa dezbaterii publice in vederea definirii unor masuri concrete cu ajutorul carora Romania va reusi sa se conformeze legislatiei comunitare asumate pana in 2020.

Coalitia pentru Mediu din Romania solicita completarea SNGD cu termene de implementare a actiunilor propuse si eliminarea formularilor generale si neangajante. De asemenea, tinand cont ca pentru implementare SNGD pe termen scurt este necesara elaborarea unui Plan National de Gestionare a Deseurilor, solicitam mentionarea termenului de finalizare al acestuia.CMR semnaleaza urmatoarele directii de actiune care sa aduca imbunatatiri situatiei  in care se afla Romania in ceea ce priveste administrarea deseurilor:-Introducerea unui sistem national unic de raportare a deseurilor generate, ridicate, depozitate, tratate, valorificate si eliminate, cadru care sa permita identificarea si rezolvarea discrepantelor de raportare care genereaza o performanta mediocra la nivel national.

-Responsabilizarea generatorilor de deseuri in vederea colectarii selective a deseurilor periculoase si a celor valorificabile. Fara colectare selectiva la sursa, separarea ulterioara a acestor deseuri este mult ingreunata sau chiar imposibila. De asemenea, consideram ca ar trebui enuntate o serie de masuri concrete de coercitie pentru determinarea populatiei spre colectarea selectiva a deseurilor, pe principiul pay as you throw.

-Taxarea diferentiata a operatorilor economici- solicitam MMSC analizarea oferirii de avantaje fiscale pentru reducerea, reutilizarea si reciclarea deseurilor, descurajand prin taxare progresiva incinerarea si depozitarea in depozitele de deseuri.

De asemenea, consideram important ca rolul Asociatiilor de Dezvoltare Intercomunitara, principalul actor la nivel local in managementul deseurilor, sa fie explicat clar in cadrul SNGD, fiind necesara si o strategie de dezvoltarea ADI-urilor pentru perioada urmatoare.

Totodata, este necesara esalonarea tintelor asumate pana in 2020, incepand cu 2014 pentru o mai buna monitorizare si pentru identificarea din timp a problemelor ce pot aparea.

CMR mai atrage atentia asupra caracterului ambiguu a prevederilor SNGD si subliniaza importanta formularii unor pasi concreti, cuantificabili si cu termene de indeplinire.

In concluzie, SNGD nu este, in forma actuala, de natura sa identifice cauzele ramanerii in urma a Romaniei in ceea ce priveste gestionarea deseurilor si nici sa indice directii de corectare in incercarea de-a ajunge din urma performantele celorlalte state membre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *