Strategia nationala de dezvoltare durabila

PROBLEME – Ecologistii critica autoritatile
Romania va anunta in scurt timp care va fi strategia sa de dezvoltare durabila pentru viitorii 30 de ani. Ca orice treaba romaneasca, nu se poate duce la indeplinire fara certuri, acuze si scandaluri. Guvernantii sunt aspru criticati de ecologisti.

In teorie, lucrurile stau minunat. Romania, stat membru al Uniunii Europene, lucreaza la o strategie de dezvoltare durabila, care sa fie pusa in practica in urmatoarele trei decenii. E un lucru normal pentru o tara semnatara a Tratatului de aderare. Fiecare stat din UE are asa ceva si toti incearca sa se orienteze spre tehnologiile curate, sa aiba grija de mediu, sa dezvolte comunitatile in functie de necesitatile lor si in functie de prioritatile guvernelor. Cel putin asa e „la ei”. Spre asa ceva tinde si Romania. Ar trebui sa ne concentram mai mult pe sursele regenerabile de energie: eoliene, biocombustibili, biomasa. Ar trebui sa renuntam treptat la termocentralele foarte poluante in favoarea energiei solare. De asemenea, ar trebui sa mai construim centrale nucleare, patru la numar, care sa contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si sa eficientizeze productia de energie electrica. Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila este documentul programatic realizat conform exigentelor Uniunii Europene de Guvernul Romaniei prin Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, in colaborare cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare prin Centrul National pentru Dezvoltare Durabila. De cateva luni, la Bucuresti se lucreaza la acest document. Aici incep problemele.

FARA VIZIUNE. SNDD a fost lansata la 22 ianuarie 2008 si ar urma sa fie finalizata si prezentata Comisiei Europene pana la sfarsitul lui 2008. Principalul for deliberativ este Consiliul National de Dezbatere Publica, care trebuie sa se intruneasca minimum de cinci ori pana la definitivarea lucrarii. Trei dintre aceste intalniri s-au consumat deja, iar rezultatele nu au facut decat sa starneasca proteste din partea ecologistilor. Practic, societatea civila acuza Centrul National pentru Dezvoltare Durabila ca nu are habar de ceea ce trebuie sa faca si ca Strategia va fi un adevarat fiasco. „La intrunirile care au avut loc deja nu s-a prezentat mai nimic din textul strategiei. Noi avem propuneri, vrem sa venim cu amendamente, cum putem face acest lucru daca nu stim ce s-a scris pana acum, care este stadiul lucrarii, ce doresc cei de la Centrul National pentru Dezvoltare Durabila sa faca!?…”, acuza ecologistii. Din propunerile acestora (publicarea pe website-ul oficial a tuturor variantelor/drafturilor de strategie elaborate de Grupul de redactare si a documentatiei care a stat la baza realizarii acestora cu cel putin zece zile inaintea intalnirilor Consiliului; publicarea pe website a tuturor comentariilor primite pe adresa oficiala de e-mail a proiectului etc.) nu s-a realizat mai nimic. Insusi ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, a declarat la ultima intalnire ca strategia nu are viziune.

ACUZATII. Mai grav este ca ecologistii acuza ca putinele texte din viitoarea strategie pe care au apucat sa le vada sunt similare celor dintr-o strategie mai veche a Romaniei, prezentata pe vremea cand tara noastra nu era in UE. Respectivul document a fost realizat la vremea respectiva tot de Centrul National pentru Dezvoltare Durabila. Viitoarei strategii i s-au alocat de la bugetul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile 400.000 de euro. Reprezentantii CNDD nu au dorit sa comenteze.

SEMNATARE. Lista ONGurilor contestatare este urmatoarea: ViitorPlus, Asociatia pentru Tranzitie Urbana, IRSCA – Gifted Education, WWF, Asociatia Sighisoara durabila, Ateliers Sans Frontieres Franta si Ateliere Fara Frontiere Romania, Consiliul Tineretului din Romania, Societatea Ecologica AquaTerra, Asociatia Rangerilor din Romania, Asociatia ARIN, Greenpeace Romania, Centrul de Resurse Juridice, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, Asociatia Studentilor Francofoni, Asociatia Internationala a Studentilor in Economie si Management, Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia SynergEtica, ECOTOP, Fundatia internationala pentru copii, Prietenii Pamantului, Asociatia AGORA, Health Aid Romania, Actiunea Civica Directa, Clubul de cicloturism „Napoca”, Terra Mileniului III, AGIA Cernavoda, Asociatia Zdreanta, Societatea Carpatina Ardeleana, Asociatia pentru protectia mediului si a naturii Rhododendron, Asociatia Green Mountains, Fundatia PACT si Ecoassist.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *