Strategia „solara” a miliardarului Elon Musk, model pentru investitii record

Cu energia solara n-am mai depinde nici de titei, nici de gazele rusesti
Strategia "solara" a miliardarului Elon Musk, model pentru investitii record
Strategia „solara” a miliardarului Elon Musk, model pentru investitii record

Multe fonduri se arata tot mai mult interesate de investitiile in energia solara, urmand modelul companiei SolarCity detinuta de miliardarul Elon Musk, care vinde energie, nu panouri.

In prezent, proiectele rezidentiale si comerciale din productia de energie solara se ridica la cinci miliarde de dolari, in crestere fata de 2013, cand valoarea acestora, conform firmei de cercetare Mercom Capital Group, era de 3,3 miliarde de dolari, spun cei de la Bloomberg.

Fondurile se arata interesate de companii ca Sungevity si Sunrun, ceea ce reprezinta o schimbare fata de boom-ul din 2008, cand principala atractie era productia de panouri solare, unde s-au investit 4,97 miliarde de dolari.

„Intrebarile din urma cu cativa ani – ‘va straluci soarele suficient pentru a produce cantitatea de energie pe care am estimat-o?’ sau ‘ce se intampla daca panourile solare nu functioneaza?’ – nu mai sunt puse”, a spus Tom Athan, managing partner la Altus Power America Management.

Energia de pe acoperis

SolarCity a transformat industria, oferind investitorilor o modalitate de a profita de costurile in scadere ale panourilor solare. De multe ori, compania din San Mateo, California, instaleaza panouri solare pe acoperisul caselor si cladirilor comerciale prin leasing, ajutand proprietarii sa-si reduca facturile de energie electrica.

Actiunile SolarCity, unde Musk este presedinte si principal actionar, au crescut de peste opt ori din decembrie 2012, cand a fost cotata la bursa, sustinuta de cererea puternica venita din partea celor care doreau sa-si produca energia electrica necesara. Performantele acestei companii le-au depasit pe cele ale mult mai cunoscutei companii detinuta de Musk, Tesla Motors.

„Am stiut de la inceput ca, pentru a mentine calitatea si a face fata cererii, trebuie sa construim propria infrastructura”, a spus Lyndon Rive, directorul executiv si cofondatorul SolarCity. „Competitorii nostrii abia acum si-au dat seama”.

Fondurile de capital privat au investit, in prima parte a anului, 2,4 miliarde de dolari in centrale electrice solare amplasate pe acoperisurile cladirilor, iar totalul ar putea ajunge la cinci miliarde pana la finele anului, estimeaza Mercom.

Investitii rentabile

„Sunt castiguri bune, avand in vedere numarul mic de moduri prin care investitorii pot obtine randamente bune fara riscuri mari”, a spus Cynthia Ringo, managing partner la DBL Investors.

In portofoliul investitiilor din domeniu al celor de la DBL sunt incluse Brightsource Energy, compania care a dezvoltat in sudul Californiei cea mai mare centrala energetica ce are la baza puterea termala a soarelui, si SolarCity, devenita cea mai mare companie solara din sectorul rezidential, unde a instalat circa o terime din sisteme.

Vanzarile de energie electrica aduc un venit stabil si predictibil, in general garantat de contracte pe termen lung. Fondurile de capital sunt increzatoare in companiile specializate in sistemele solare instalate pe acoperisuri. Sunrun a primit 150 de milioane de dolari in al doilea trimestru, Sunnova Energy – 145 de milioane de dolari, iar 70 de milioane de dolari au fost investite in Sungevity – iar cea mai mare parte a investitiilor a provenit de la fondurile private de capital.

Iar ritmul nu s-a incetinit in acest trimestru: Astrum Solar, din Maryland, care instaleaza panorui solare in cartierele rezidentiale, a primit 100 de milioane de dolari in iunie, iar Sunnova, inca 110 milioane de dolari in august.

Strategia de investitii a evoluat sustinuta de companiile care dezvoltau noi tehnologii, a apreciat Victor Flat, seful unui centru de cercetari al University of North Carolina.

„Primele investitii au fost in productie si in ideea ca unele companii s-ar putea sa aiba succes”, a spus el. „Acum, se investeste in fluxul de venituri”. Unele companii din acest sector isi infiinteaza unitati separate, cunoscute sub denumirea de „yieldcos”, prin care detin si opereaza centrale electrice, unde se genereaza si capital pentru noi proiecte.

Investitiile in producatorii de panouri fotovoltaice au apartinut mai mult firmelor de capital de risc in boom-ul investitional ce a atins un maxim in 2008, cand aproximativ 5 miliarde dolari au fost „pompate” in aceasta industrie, potrivit Bloomberg New Energy Finance. Printre acesti investitori s-au numarat Kleiner Perkins Caufield & Byers, VantagePoint Venture Partners, Firelake Capital Management, Madrone Partners si Rockport Capital Partners.

Falimente solare

De astfel de investitii au beneficiat si companiile Evergreen Solar, care a intrat in faliment in 2011, si Miasole, care a inapoiat investitorilor putin din banii investiti. Competitorii chinezi, cum ar fi Suntech Power Holdings si Yingli Green Energy Holding, si-au marit capacitaile de productie si au redus preturile, ceea ce a condus la reducerea ratei profitului in aceasta industrie.

„Ceea ce nu am putut prezice si nu am putut aborda a fost impactul crizei economice si impactul asupra ecosistemului de finantare asociate cu investitiile chineze in aceasta industrie”, a declarat Martin Lagod, director general la Firelake, firma care a investit in trecut in Miasole, iar in prezent in Sungevity.

Poate cel mai cunoscut faliment din industrie este cel al Solyndra, din 2011, care a intervenit dupa ce compania a primit peste 1,2 miliarde de dolari prin finantare privata si 535 de milioane de dolari dintr-un imprumut garantat de stat.

„Este putin vid lasat de firmele de capital de risc, ca urmare supracapacitatii chineze”, a declarat Michael Morosi, analist la Jetstream Capital, care a investit circa 70 milioane de dolari in Sungevity. „Acest pas inapoi a deschis noi oportunitati pentru alti investitori.”

Unele firme de capital de risc din Silicon Valley sunt reticente sa reinvesteasca in energia solara.

„Desi suntem investitori in Sunrun, energia solara nu este un domeniu de maxim interes pentru noi”, a declarat Andrew Kovacs de la Sequoia Capital, care nu a dezvaluit strategia companiei din segmentul fotovoltaic.

„Tehnologia fotovoltaica este destul de dinamica”, a declarat Raj Prabhu, director executiv al Mercom Capital din Austin, Texas. „Totul pare sa graviteze in jurul dezvoltarii instalatiilor si proiectelor, deoarece aici sunt banii. Aceasta va fi directia in urmatorii ani”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *