Strategiile UE pentru sectorul energetic, vazute rau de europeni si de cei din afara

Gazprom, prins in mijlocul acestei lupte
Companiile europene nu sunt de acord cu descentralizarea

Gazprom si alte companii non-europene vor avea posibilitatea de a controla participatii in retele de energie din Uniunea Europeana doar daca vor indeplini conditiile dure conform propunerilor din sedinta de miercuri a Comisiei Europene. Miscarea CE a atras o puternica reactie din partea Moscovei, in mijlocul ingrijorarilor ca Gazprom-ului, compania de energie controlata de stat si liderul furnizor de gaz al blocului comunitar, i s-ar putea restrictiona expansiunea in Uniunea Europeana, relateaza Financial Times.
Konstantin Kosachev, seful comitetului de afaceri internationale al parlamentului rusesc, a declarat: „In acelasi fel in care ei vor incerca sa ne opreasca sa intram pe sectorul de piata din economia europeana de vest, asa le vom limita si noi accesul partenerilor straini la sectoarele corespondente strategice din economia ruseasca”.
Companiile de energie incearca sa inteleaga implicatiile acestor propuneri, dar pe de o parte aceasta miscare ar putea opri Gazprom sa controleze parti din afacerile de infrastructura, cum ar fi RWE din Germania si National Grid din Marea Britanie.

Germania, total impotriva

Hotararea Comisiei reprezinta un nou stagiu in lupta pentru a asigura acces reciproc in cadrul pietei de energie din Rusia pentru companiile europene, unde se lovesc de restrictii legate de investitii. Sugestia este o parte a pachetului de masuri viitoare pentru a liberaliza piata de energie in cadrul Uniunii Europene, in conditiile in care competitia este sufocanta in unele parti ale sectorului.
Desi, in cadrul dezbaterilor de miercuri, Barroso se astepta ca negocierile pachetului de masuri sa fie „dure, lungi si dificile”, reactia Germaniei a fost neobisnuit de critica asupra propunerilor. Ministrul de economie german, Michael Glos, a declarat ca „calitatea ridicata si securitatea retelelor de energie electrica din Germania nu ar trebui puse in pericol”. „Pachetul este mult prea birocratic si duce la o povara grea legata de reglementare”, a adaugat acesta.
Germania „refuza cu strictete” descentralizarea retelelor de energie, a declarat Glos, adaugand ca este „foarte sceptic ca focalizarea comisiei pe descentralizare va fi o masura ce va duce la o mai buna competitivitate”. „Este foarte probabil sa se intample contrariul”, a subliniat ministrul. Germania, impreuna cu Franta, reprezinta cei mai mari opozanti ai optiunii de descentralizare.
Conform planului de descentralizare, marile companii generatoare de energie din blocul comunitar, cum ar fi EdF din Franta si E.ON din Germania, ar trebui ori sa-si vanda retele de transmisie, ori sa cedeze controlul unui grup independent pentru a asigura o piata competitiva noilor companii intrate.
Companiile non-europene ar trebui sa indeplineasca unele conditii chiar daca ar dori sa obtina participatii in cadrul unei companii producatoare de tevi sau cabluri. In plus, tarile sale de origine va trebui sa ofere companiilor europene acces reciproc pe piata lor de energie.

Rusia: Vrem ca parerea noastra sa fie auzita

Prin anuntarea acestor planuri, Comisia a declarat ca au elaborat aceste masuri pentru a asigura ca firmele din afara Europei se vor supune acelorasi reguli ca si grupurile europene.
„Este vorba de egalitate. Aceasta nu este o masura impotriva unei anumite tari. Dorim ca piata interna europeana sa lucreze intr-o maniera corecta si deschisa”, a declarat Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.
Gazprom a declarat ca este un furnizor de incredere si ca impartaseste tinta Uniunii Europene pentru a asigura securitatea furnizarii de energie pe termen lung. „Gazprom are o importanta contributie la dezbaterea reglementarilor sectorului de energie in Europa si este sigur ca vocea sa va fi ascultata”, a mai adaugat compania. Exista intrebari asupra actualelor investitii ale Gazpromului in Uniunea Europeana.Un document nepublicat al Comisiei vazut de Financial Times scrie ca principala ingrijorare este ca Uniunea este vulnerabila unei strategii a tarilor din lumea a treia de a domina piata europeana de gaz, nu doar prin alimentare, dar si prin achizitia de retele”. Planul propus de Barroso trebuie sa fie aprobat de majoritatea tarilor membre UE si de Parlamentul European pentru a deveni lege.

Sursa: Curierul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *