Strudel cu 18 E-uri

Pe ambalajul strudelului Ema scrie destul de mare: „o minunatie dulce”. Ne intrebam ce poate fi asa de minunat sa maninci 18 E-uri, grasimi sintetice si zaharuri rafinate.
aditivi alimentari
Ema este un strudel congelat cu brinza si stafide. Lista de ingrediente este foarte lunga si cuprinde o multime de aditivi alimentari care ar fi putut lipsi. Produsul are in compozitie: faina, brinza dulce de vaca 25%, margarina (uleiuri vegetale rafinate, uleiuri vegetale hidrogenate, emulgatori: mono- si digliceride ale acizilor grasi E 471, poliglicerol ester E 475, lecitina din soia E 322, conservant: sorbat de potasiu E 202, acidifiant: acid citric E 330, aroma de unt, colorant: betacaroten E 160a, annatto E 160b, antioxidant: acid ascorbic E 300), crema de vanilie (zahar, amidon modificat E 1422, lapte praf, grasime vegetala, indulcitor: lactitol E 966, substante odorizante natural identice, colorant: caroten E 160, riboflavina E 101), apa, stabilizator), zahar, amidon modificat E 1414, praf de ou, grasimi partial hidrogenate, praf de zer, amidon de griu, lapte praf degresat, praf de frisca, emulgatori: acid diacetiltartric E 472e, esteri ai mono si digliceridelor E 472b, mono si digliceride ai acizilor grasi E 471, aroma, acidifiant: acid citric E 330), amidon de porumb modificat E 1440, sare iodata, otet, zahar, stafide 3%. Tot de pe eticheta aflam ca 100 de grame de strudel au o valoare energetica de 279 kcal si ca acestea ne aduc 5,9 g proteine, 23,41 g carbohidrati si 17,85 g lipide.

ANALIZA. Strudelul Ema este un produs de patiserie cu profil nutritional dezechilibrat si valoare biologica scazuta rezultata din imbinarea glucidelor de tip amidonos din faina si a glucidelor cu index glicemic foarte ridicat (zaharoza), cu grasimi vegetale hidrogenate (margarina) periculoase pentru sanatate. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune ca aceasta compozitie imprima produsului o valoare energetica foarte ridicata (279 kcal/ 100 de grame).

Tot din lista de ingrediente rezulta ca, pe linga zaharuri rafinate si grasimi sintetice, strudelul analizat are in compozitie si 18 aditivi alimentari. E-urile din categoria amidonurilor modificate pot produce disfunctii ale tractusului digestiv, iar conservantii pot inteti crizele de astm si pot acutiza alergiile.

CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, suferinzilor de sindrom metabolic, hipertensivilor, bolnavilor de maladii hepatorenale, suferinzilor de dislipidemie, de boli cardio si cereboravasculare, de boli neurodegenerative, bolnavilor de diferite tipuri de cancere. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicului curant, tinind cont de aportul de glucide adus de produs. Persoanele cu intoleranta la lactoza si alergie la proteinele din lapte il vor testa in prealabil. Strudelul analizat este interzis suferinzilor de celiachie (intoleranta la gluten).

Precizari

Rubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021.318.20.37 sau pe e-mail [email protected]. Daca sinteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere, numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi „analizata” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi foloseste doar informatiile de pe eticheta, fara a sti despre ce produs este vorba.
Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *