Studentii de la Ingineria mediului, in vizita la Romaltyn

Studentii de la Ingineria mediului, in vizita la Romaltyn
Studentii de la Ingineria mediului, in vizita la Romaltyn

Un grup de studenti de la Centru Universitar Nord din Baia Mare a participat la o vizita la Iazul Aurul, Statia de epurare si Iazul Central de la Tautii Magheraus, dar si la uzina Romaltyn. Scopul vizitei a fost acela ca studentii, de la trei specializari de profil minier, sa vada practic solutiile de ecologizare si diminuare a impactului activitatii miniere asupra mediului. Activitatea se inscrie intr-un proiect al Romaltyn Mining in parteneriat cu Centrul Universitar Nord.

Vizita studentilor de la cele trei specializari, Ingineria valorificarii deseurilor industriale, Ingineria si protectia mediului si Ingineria miniera a avut ca scop familiarizarea cu notiunile practice ale meseriei pe care o invata. “In momentul in care le explic la curs partea teoretica, ei trebuie sa aiba si un fundament practic. Inainte de a incepe cursul, intai facem aceasta vizita tehnica, ce are menirea de a fundamenta mai bine teoria”, explica prof. univ. dr. ing Ioan Bud. El a mai aratat ca vizita este foarte importanta, iar studentii au intotdeauna rezultate foarte bune. “E foarte important ca ei sa vina intai sa vada, ca sa stie despre ce vorbesc. Impactul vizual e mai mare, mai ales ca teoria e foarte sofisticata. Trebuie sa-i motivez intai, sa vada practic si pe urma sa inteleaga ce e dincolo de ceea ce se vede”, a mai explicat el.

Studentii urmeaza ca in cursul anului scolar ce abia a inceput sa parcurga un curs numit “Protectia si ingineria mediului in industria miniera”, astfel ca vizita la iaz si la statia de epurare a fost binevenita pentru o mai buna intelegere a teoriei. “Cursul are obiectivul de a arata factorii poluanti si impactul pe care il are activitatea miniera asupra mediului si solutiile care trebuiesc gasite si adaptate pentru a diminua acest impact. Ca orice activitate, cea miniera are un impact asupra mediului. De aceea si lumea e speriata de aceasta activitate, dar exista solutii tehnice. Si sunt deja experti in tarile avansate care au gasit aceste solutii si cursul are acest scop, de a le oferi o idee despre ce se intampla in realitate, care sunt tehnologiile utilizate si ce se poate face pentru a diminua acest impact.

Reactiile vizitatorilor au fost pe masura. “Ma ajuta foarte mult sa inteleg mai bine. E altceva sa vezi, decat sa auzi. Este ca si o punere in practica a ceea ce am invatat si sa vedem practic ce vom invata anul acesta”, spune Alina Pop. ”E altceva decat invatam teoretic. E foarte interesant si pentru mine e socant, nu mi-am inchipuit ca e chiar asa de mare”, spune Alexandra Idita, o alta studenta.

De altfel, unii dintre tinerii vizitatori, viitorii ingineri de mediu, chiar si-au manifestat interesul pentru gasirea unui loc de munca. “M-ar ajuta foarte mult, chiar as lucra si in paralel cu facultatea. Cand as termina studiile mi-ar fi mult mai usor”, justifica un alt student.

Dupa ce au vizitat Iazul Aurul, unde li s-a aratat tehnologia folosita pentru eliminarea impactului activitatii miniere asupra mediului, tinerii au facut un “popas” la Statia de Epurare, care a fost infiintata in 2011. Aici li s-a explicat de catre specialistii Romaltyn importanta acestei faze in procesul de prelucrare a deseurilor miniere, faza care nu exista inainte de preluarea activitatii de catre actualii investitori de la Romaltyn. “Avem un polder de retentie de 250.000 mc care, sa zicem, in situatia improbabila ca se fisureaza digul (desi prin exploatare se pot mentine distantele respective), poate sa preia aproape in integralitate apa. Noi, in timpul exploatarii, nu vom avea volum mai mare de 250.000 mc pe suprafata iazului, deci in cel mai rau caz, polderul il poate prelua in totalitate si nu se ajunge la poluare”, a explicat Mircia Bizo, directorul executiv al Romaltyn Mining.

A urmat vizita la Uzina Romaltyn, unde au vazut tehnologia de ultima ora folosita in prelucrarea deseurilor miniere, apoi au mai putut sa vada diferenta intre cum arata zona Meda inainte si cum arata azi, dupa ecologizare.

Ultima oprire a fost la Iazul Central situat la Tautii Magheraus, acolo de unde Romaltyn urmeaza sa preia sterilul si sa-l prelucreze. Aici, studentii au putut vedea practic ce efecte poate avea activitatea miniera asupra mediului, daca nu este urmata de ecologizare. Ei au putut simti mirosul si vedea imaginea pe care o creeaza un iaz neecologizat. “Problema, insa, nu este de impact vizual, ci este vorba despre chimismul care se produce in astfel de zone. Orice picatura de apa care cade pe iazul acesta, ea va iesi la un ph (aciditate) de 3 sau 4, poate chiar mai mic, dar plin de metale grele”, a mai explicat profesorul Ioan Bud. “Daca vedem pe un astfel de iaz vegetatie, asta nu inseamna ca e in regula. Putem spune ca fizic poate fi stabilizat, dar din punct de vedere chimic, exista problema de mediu. Chimismul e problema. Apa acida care iese din iaz ramane o problema, iar cand este uscat si sufla vantul, vedem un nor de praf care pleaca peste tot si ajunge in zone agricole, in zone care intra in lantul trofic: lapte, carne etc. Iazul acesta este gandit sa fie exploatat si dus la Iazul Aurul, unde Romaltyn si-a asumat responsabilitatea de a-l preda ecologizat la finele activatii si a-l monitoriza in continuare”, a conchis prof. univ. dr. ing Ioan Bud.

Vizita face parte din randul actiunilor pe care Romaltyn le propune comunitatii, pentru a contribui la o mai buna pregatire profesionala a studentilor de la facultatile de profil, dar si pentru a sustine proiectele dedicate excelentei profesionale.

Grupul de 24 de studenti a fost insotit de trei cadre didactice de la Universitatea de Nord: prof. univ. dr. ing Ioan Bud, conf dr. ing Duma Simona, respectiv de dr. Ing Gusat Dorel. Romaltyn Mining a fost reprezentat de directorul executiv – ing. Mircia Bizo, directorul tehnic – ing. Vasile Weisenbacher, seful Iazului Aurul – ing. Aurel Zaharia, respectiv ing. Ovidiu Magut, care au oferit explicatii referitoare la fiecare etapa din cadrul fluxului tehnologic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *