Studiu: 11 efecte interesante ale oxitocinei, hormonul dragostei

Studiu: 11 efecte interesante ale oxitocinei, hormonul dragostei

Oxitocina este un hormon natural care se regaseste in creier, fiind produsa de glanda hipofiza. Cunoscuta si sub numele de „hormonul dragostei”, oxitocina are un rol crucial in reproducere, avand insa numeroase beneficii asupra organismului.

Iata care sunt 11 dintre cele mai interesante efecte ale oxitocinei, asa cum au fost ele identificate prin diferite studii realizate de-a lungul timpului.

11) Oxitocina contribuie la dezvoltarea atasamentului dintre oameni

Femeile insarcinate cu nivel crescut al oxitocinei in primele trei luni ale sarcinii au dezvoltat legaturi mult mai puternice cu bebelusul lor dupa nastere, dupa cum a aratat un studiu din 2007 publicat in revista Psychological Science. Inca de la identificarea proprietatilor sale in 1906, oxitocina a fost legata de crearea legaturilor puternice intre parinti si copii, iar lipsa acesteia fiind legata de afectiuni precum sociopatia, psihopatia, narcisismul s.a

10) Oxitocina solidifica relatiile inter-umane

Prin compararea nivelurilor de oxitocina si a unui hormon din aceeasi zona, numit vasopresina, in cazul copiilor biologici si adoptivi care au trait in orfelinatele din Rusia si Romania, cercetatorii au descoperit ca oxitocina apare la copiii biologici dupa ce acestia au contact cu mamele. Studiul, publicat in 2005 in Proceedings of the National Academy of Sciences, arata ca nivelul oxitocinei ramane constant in cazul copiilor adoptivi chiar si dupa ce acestia au contact cu mama adoptiva, ceea ce sugereaza ca exista o baza fiziologica pentru care unii copii nu pot forma relatii sigure in timpul vietii.

9) Oxitocina scade stresul

Cercetari facute pe soarecii de camp, renumiti pentru monogamia lor, au aratat ca cei care au fost separati de partenerii lor au prezentat semne de anxietate si depresie care insa au scazut considerabil dupa ce au fost injectati cu oxitocina. Studiu, prezentat in 2007 la conferinta Society for Neuroscience a aratat ca efectele oxitocinei sunt mult mai evidente in conditii de stres.

8) Oxitocina ajuta la cristalizarea memoriilor afective

Un studiu recent a ajuns la concluzia ca oxitocina ar putea amplifica memoriile cele mai indepartate pe care barbatii le au cu mamele lor.

7) Oxitocina usureaza nasterea si alaptarea

Oxitocina se elibereaza in cantitati mari in timpul nasterii, intensificand contractiile uterine care vor deschide cervixul si vor permite nasterea propriu-zisa. Medicii au folosit oxitocina sintetica (Pitocina) pentru a amplifica travaliul inca de la inceputul secolului XX. Oxitocina stimuleaza de asemenea alaptatul, eliberandu-se in cantitati mari si dupa nastere.

6) Oxitocina creste excitatia sexuala

Dupa cum a aratat un studiu din 2001, in timpul ejacularii, printre alte substante chimice se elibereaza si oxitocina. Aceste substante intensifica legatura intre partenerii sexuali, oxitocina fiind hormonul care se elibereaza in timpul imbratisarilor si gesturilor senzuale dintre parteneri.

5) Oxitocina reduce dependenta de droguri

Conform unui articol din 1999, aparut in Progress in Brain Research, unele studii au indicat ca oxitocina inhiba toleranta la droguri precum opiaceele, cocaina si alcoolul, precum reduce si simptomele aparute in urma renuntari la consumul acestor substante.

4) Oxitocina imbunatateste abilitatile sociale

Un studiu recent a aratat ca inhalarea oxitocinei a imbunatatit enorm abilitatea indivizilor autisti de a interactiona cu alti oameni. De asemenea, nivelul de oxitocina este foarte scazut in cazul celor cu autism, insa o crestere a acesteia reduce frica de alti oameni pe care o experimenteaza persoanele autiste.

3) Oxitocina declanseaza instictele de protejare

Publicat in revista Science, un studiu din 2010 a aratat ca oxitocina declanseaza instictele de conservare, atunci cand exista amenintari din exterior pentru un grup social, amplificand comportamentul de protejare.

2) Oxitocina poate induce somnul

Eliberata in creier in lipsa conditiilor de stres, oxitocina induce somnul, dupa cum a aratat un studiu din 2003 aparut in Regulatory Peptides. Aceasta are un efect calmant, provocand un efect de liniste care ajuta somnul.

1) Oxitocina ne face mai generosi

Intr-un studiu din 2007 aparut in Public Library of Science, participantii au inhalat oxitocina sau un placebo, dupa care li s-a oferit decizia de a alege cum sa imparta niste bani cu un strain. Cei care au inhalat oxitocina au fost cu 80% mai generosi decat cei care au inhalat placebo. De asemenea, cercetatorii au spus ca oxitocina le-a influentat participantilor simtul altruismului.

Nicolae Cobzaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *