Studiu / Ambalajele si infertilitatea

Substantele chimice folosite pentru fabricarea ambalajelor alimentelor, a pesticidelor, a tesaturilor, a covoarelor si a produselor de ingrijire personala pot duce la aparitia infertilitatii la femei, arata un studiu realizat de medici americani.
ambalaje
Perflourinatele (PFO), substantele incriminate de cercetatori, se gasesc in ambalajele ce trebuie sa reziste la grasimi: popcorn pentru microunde, cutii de pizza etc. Femeile care au participat la studiu aveau in sange o cantitate de perflourinate cu valori intre 6,4 nanograme/ml si 106,7 nano-gra-me/ml. In cazul celor din grupa de risc, riscul de infertilitate era mai ma-re cu aproape 134%, fata de cele care aveau cantitati mai mici din aceste substante chimice in sange. Cerce-ta-to-rii americani au explicat ca PFO in-terfereaza cu hormonii din organism.

IN EUROPA
Anul trecut, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a publicat un punct de vedere legat de aceste substante. Cercetatorii de aici au stabilit o doza zilnica tolerabila de 150 nanograme/kg corp si au aratat ca persoanele cu riscul cel mai mare de a fi contaminate nu depasesc aceasta cantitate. Totusi, Consiliul EFSA a recomandat realizarea de teste suplimentare, pentru a vedea care sunt efectele asupra dezvoltarii fatului.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *