Studiu: Consumul de droguri se vede in apele uzate

Studiu: Consumul de droguri se vede in apele uzate

Analiza drogurilor din apele uzate a reflectat cam care este consumul de diferite droguri pe teritoriul Europei, potrivit unui studiu recent.

„Abordarea noastra ofera rezultate fidele si fiabile cu privire la totalul drogurilor consumate”, crede coordonatorul studiului, directorul cercetarilor din cadrul Institutului Norvegian de Cercetari din Domeniul Apei, Kevin Thomas.

Astfel, cercetatorii au obtinut o situatie fidela a consumului de cocaina, ecstasy sau canabis:

Cocaina este consumata in special in Europa de Vest si in cea Centrala. Totusi, la Anvers, la Amsterdam si la Valencia au fost detectate cele mai mari niveluri de cocaina in apele uzate, raportate la numarul de locuitori.

In Olanda, in special in orasele Amsterdam, Eindhoven si Utrecht, dar si la Anvers si la Londra au fost gasite cele mai mari urme de ecstasy. Totusi, cantitatea mare de ecstasy gasita la Utrecht ar putea fi explicata de aruncarea in apa a unor cantitati mari de drog, in urma unei interventii a politiei intr-un laborator clandestin.

Canabisul este la mare cautare in orasele din Olanda, unde consumul este permis in coffee shop. Totusi, niveluri mari de canabis in apele uzate au fost depistate si la Paris, Barcelona, Castellon si Santiago.

Specialistii au studiat urmele de droguri la statiile de epurare locale, unde ajungeau apele uzate in decursul unei saptamani din martie a anului trecut.

In urma masuratorilor, consumul zilnic de cocaina al europenilor (500 de milioane de europeni) pare sa fie de 355 de kilograme de cocaina pe zi, rezultat obtinut de catre cercetatori prin extrapolare.

Cercetarea a confirmat informatiile deja detinute de catre cercetatori, din sondajele de opinie.

Studiul a comparat urmele de droguri gasite in apele uzate din 19 orase situate in 11 tari din Europa. Desi aceasta analiza se efectueaza de ceva vreme, acest studiu este „primul la scara europeana”, dupa spusele autorilor. Analiza a fost publicata in revista Science of the Total Environment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *