Studiu – Consumul de OMG reduce natalitatea

Un studiu prezentat azi de Ministerul austriac al Agriculturii si Sanatatii, in cadrul unui seminar stiintific desfasurat la Viena, indica faptul ca organismele modificate genetic (OMG) pot afecta capacitatea de reproducere, de aceea specialistii cer retragerea acestor produse, informeaza Mediafax, citand un comunicat al Greenpeace.
organisme modificate genetic
Acest studiu, printre putinele cercetari efectuate pe termen lung pe tema organismelor modificate genetic, arata ca fertilitatea soarecilor de laborator hraniti cu porumb MG a fost serios afectata, acestia putand procrea doar intr-o mica masura, comparativ cu cei hraniti cu mancare naturala.

SOLICITARE GREENPEACE. Avand in vedere amenintarea care exista la adresa sanatatii si a capacitatii de reproducere a populatiei, Greenpeace solicita retragerea de pe piata a alimentelor si a recoltelor MG, la nivel mondial, se precizeaza intr-un comunicat de presa al organizatiei, citat de Mediafax.
Potrivit profesorului Jurgen Zentek de la Universitatea de Medicina Veterinara din Viena, coordonator al studiului, cobaii hraniti cu porumb MG au avut mai putini urmasi la nivelul celei de-a treia si a patra generatii si aceste diferente sunt semnificative din punct de vedere statistic. Soarecii de laborator hraniti cu mancare fara OMG s-au reprodus mult mai eficient. „Se pare ca alimentele MG actioneaza ca un agent de control la nivelul natalitatii, generand infertilitate. Daca acesta nu este un motiv suficient de a pune capat, odata pentru totdeauna, industriei biotehnologiei, nu stiu ce alt dezastru mai asteptam. Jucand la ruleta genetica alimentele este ca si cum i-am juca la ruleta ruseasca pe consumatori si sanatatea publica”, a declarat medicul Jan van Aken, expert in OMG al Greenpeace International.

EVALUAREA REPRODUCERII. Oamenii de stiinta austrieci au efectuat mai multe teste pe termen lung cu soareci de laborator, pe parcursul a 20 de saptamani. In cadrul unuia dintre studii, care s-a numit „Evaluarea reproducerii prin hranirea continua (RACB)”, s-a aratat ca o aceeasi generatie de parinti dadea nastere la cativa urmasi. Parintii au fost hraniti fie cu hrana ce continea in proportie de 33% diferite tipuri de porumb MG (NK 603 x MON 810), fie cu porumb nemodificat genetic. In cazul soarecilor de laborator carora li s-a administrat hrana modificata genetic s-a inregistrat o scadere a numarului puilor si greutatii lor, la nivelul celei de a treia si a patra generatie, comparativ cu grupul de referinta. Aceasta scadere este semnificativa din punct de vedere statistic”, au declarat autorii studiului.
Tipul de porumb MG (Monsanto) folosit in acest studiu este rezistent la anumite ierbicide si daunatori. Acesta a fost aprobat spre cultivare si folosire in alimentatie in diferite tari, inclusiv SUA, Argentina, Japonia, Filipine si Africa de Sud. In Mexic si in Uniunea Europeana, acest tip de porumb este aprobat pentru alimente si pentru hrana animalelor. „Acest studiu este inca un exemplu ca siguranta alimentelor si a hranei provenite din recolte MG nu poate fi garantata. Rezultatele studiului au fost total neasteptate si multi considerau ca aceasta varianta de porumb MG este la fel de sigura ca celelalte tipuri, nemodificate – o eroare devastatoare”, a adaugat Jan van Aken.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *