Studiu: Cresterea nivelului oceanului ameninta coasta atlantica a Statelor Unite

Plajele de pe litoralul romanesc, pe cale de disparitie
STUDIU: Cresterea nivelului oceanului ameninta coasta atlantica a Statelor Unite

Nivelul oceanului in dreptul unei portiuni a coastei atlantice a Statelor Unite, pe care se afla orase ca New York si Boston, creste de pana la patru ori mai rapid decat media mondiala, potrivit unui studiu publicat duminica de revista Nature Climate Change.
STUDIU: Cresterea nivelului oceanului ameninta coasta atlantica a Statelor Unite (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)
Acest fenomen, aflat in legatura cu modificarile climatice, sporeste riscul de inundare a uneia dintre cele mai dens populate zone de coasta si ameninta biodiversitatea zonelor umede, potrivit acestui studiu al Centrului american de Supraveghere Geologica USGS.

Aceste concluzii sunt publicate in contextul in care experti din cadrul Consiliului National american pentru Cercetare au apreciat vineri ca o crestere a nivelului marii din cauza incalzirii climatice ar putea sa se dovedeasca de doua pana la trei ori mai importanta in acest secol decat s-a prevazut anterior.

Incepand din 1990, de-a lungul unei fasii de aproximativ 1.000 de kilometri a coastei atlantice a Statelor Unite, analizata in articolul din Nature Climate Change, nivelul marii a crescut cu 2 pana la 3,7 milimetri pe an. La nivel mondial, cresterea se situeaza intre 0,6 si 1 milimetru, precizeaza studiul, bazat pe relevee de maree.

In cazul in care incalzirea continua, nivelul marii in aceasta zona a coastei atlantice ar putea creste pana in 2100 cu 30 de centimetri peste cresterea medie de 1 metru la nivel mondial, avansata de catre proiectiile cercetatorilor.

Particularitatea acestei zone de coasta ar proveni de la modelul climatic aflat la baza proiectiilor, a declarat pentru AFP oceanografa Kara Doran de la USGS.

„In momentul in care apa dulce care provine de la topirea calotei glaciare din Groenlanda ajunge in Oceanul Atlantic, ea perturba circulatia curentilor, care sunt incetiniti”, a precizat ea. Aceasta incetinire a curentului Gulf Stream antreneaza o crestere a nivelului marii de-a lungul coastei, un fenomen deosebit de pronuntat avand loc acolo unde curentul se indreapta catre larg, a adaugat Doran.

„Cresteri extrem de importante ale nivelului marii, care se petrec poate o data sau de doua ori pe an, iarna sau in cursul furtunilor tropicale, risca se se repete mai des”, este de parere Doran, consecinta fiind o erodare sporita a plajelor si multiplicarea inundatiilor.

In 2007, Grupul Expertilor ONU in Climat (GIEC) a prognozat o crestere a nivelului oceanelor de pana la 59 de centimetri pana in 2100. Aceasta reprezinta o amenintare importanta pentru numeroase state insulare mici. De atunci, studiile au revizuit aceasta valoare in crestere, cu pana la un metru, din cauza unui rol considerat important al topirii ghetarilor din Arctica.

Intr-un studiu publicat in Nature Climate Change, cercetatori europeni privesc dincolo de 2100. Potrivit calculelor, o crestere a temperaturilor cu 2°C ar provoca, in 2300, o crestere cu 2,7 metri fata de nivelul actual. Limitarea incalzirii la doar 1,5°C ar produce o crestere a nivelelor oceanelor cu 1,5 metri.

Obiectivul actual al comunitatii internationale este sa limiteze incalzirea globala la mai putin de 2°C fata de perioada preindustriala, stiind ca temperatura globala a crescut deja cu aproape 1°C.

„Dat fiind timpul necesar ca ghetarii si masele de apa sa reactioneze la incalzire, emisiunile noastre actuale (de gaze poluante) vor fi determinante pentru nivelele marilor in secolele urmatoare”, subliniaza Michiel Schaeffer, autorul studiului, un cercetator la Universitatea Wageningen din Olanda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *