Studiu de caz: Educatie ecologica la gradinita, pentru acasa

Studiu de caz: Educatie ecologica la gradinita, pentru acasa

O organizatie non-profit din orasul Bremen (Germania) a inceput in anul 2006 un proiect de educare a adultilor cu ajutorul copiilor cu varste intre 1 si 9 ani. In anul 2010, proiectul Ener:KITA a fost inclus de UN – Habitat in categoria de bune practici privind promovarea si protejarea mediului inconjurator.

In urma cu cinci ani, organizatia comunitara KITA Bremen demara in 22 de gradinite un proiect pilot educational inovativ. Cu acordul institutiilor de invatamant, programa scolara a fost inzestrata cu un numar suplimentar de ore dedicate ecologiei. Pedagogii au pus accent in special pe latura informala si ludica a procesului de educare.

Efortul de a modifica programele educationale nu a ramas nerasplatit. Astfel, KITA a alocat pentru fiecare gradinita inclusa in program suma de 600 euro. Suma a fost folosita pentru ca fiecare dintre aceste gradinite sa beneficieze de un audit privind consumul de energie. Fiecare raport de audit a fost insotit si de un set de recomandari pentru eficientizarea consumului. Dupa un an de aplicare a recomandarilor privind eficientizarea consumului de energie si a costurilor, fiecare gradinita reusise o economie de aproape 3000 de euro.

In tot acest timp, copiii au fost angrenati in diferite activitati care vizau cresterea responsabilitatii fata de mediu. Programa a fost adaptata unor teme specifice precum: apa, energia electrica si termica sau deseurile. Insa copiii nu au fost tintuiti in banci pentru a asculta prelegeri abstracte, ci au fost investiti cu putere si responsabilitate. Asa au aparut, de exemplu, detectivii apei. Conform programului, fiecare copil este nominalizat, cel putin o data pe luna, in functia de detectiv al apei. Misiunea lui este foarte simpla: timp de o zi trebuie sa urmareasca cu atentie si sa raporteze orice coleg sau educator care iroseste apa in interiorul gradinitei. Dincolo de dimensiunea ludica a ideii, initiatorii au mizat si pe faptul ca acei copii vor transfera acest comportament vigilent si acasa, alaturi de familie.

Ecourile

La un an de la proiectul pilot, KITA a pus bazele unor parteneriate locale si regionale cu reprezentanti ai autoritatilor publice si cu mediul de afaceri local. Identificarea altor gradinite din Bremen nu mai era o provocare pentru echipa KITA. Notorietatea proiectului era suficient de mare incat cererile de afiliere sa vina din partea gradinitelor din regiune. A aparut, astfel, partea a doua a proiectului, Ener:KITA II. Numarul gradinitelor si al partenerilor este semnificativ mai mare. Printre parteneri se numara Agentia Regionala de Mediu, un operator important de pe piata de energie electrica, dar si mai multe companii locale care produc si distribuie tehnologie de eficientizare a consumului de energie. Obiectivele sunt mai mari si mai ambitioase pentru anul 2012, cand este planificat sa se incheie proiectul.

Ener:KITA II si-a propus sa aplice modelul de educare si economisire in alte 28 de gradinite din Bremen. Este estimat ca proiectul va atinge peste 1500 de copii cu varste intre 3 si 6 ani. Pentru fiecare gradinita implicata in proiect, a fost stabilit un prag de economisire a consumului si costurilor cu 10 – 15%. In acest moment, peste 100 de cadre didactice, impreuna cu managerii gradinitelor, beneficiaza de programe de instruire pedagogica si urmeaza cursuri de management al resurselor.

Dincolo de 2012
Angajamentul partenerilor implicati in Ener:KITA II vizeaza popularizarea proiectului dincolo de granitele orasului Bremen. Astfel, dupa 2012, initiatorii si-au propus ca proiectul sa fie extins la nivel regional, in intregul land din care face parte si orasul Bremen. Un calcul estimativ arata ca proiectul poate atinge inca cel putin 200 de gradinite din land. Insa, povestea nu se va opri aici. Echipa organizatiei KITA lucreaza deja la adaptarea acestui model de buna practica si in cazul altor tipuri de institutii, frecventate de alte categorii de varsta. Asadar, nu va fi o surpriza foarte mare daca vom afla, in viitorul apropiat, ca in orasul Bremen si in imprejurimi, toate cluburile de agrement au proprii detectivi ai apei.

Acest studiu de caz face parte din colectia de resurse a comunitatii durabile, prima comunitate de practica pentru dezvoltare durabila din Romania. Comunitatedurabila.ro isi propune sa ofere celor interesati un instrument colaborativ de invatare pentru dezvoltare durabila si reuneste in acest sens experti si manageri de proiecte din domenii diverse, cu totii interesati sa dezvolte profilul durabil al proiectelor pe care le conduc.

Comunitatea este un rezultat al proiectului „Parteneriat pentru dezvoltare durabila” co-finantat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 „Investeste in oameni!” initiat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta in parteneriat cu ActiveWatch si implementat cu sprijinul Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *