Studiu: Gazele de sist, intre nevoi energetice si standarde de mediu

Studiu: Gazele de șist, între nevoi energetice și standarde de mediu
Studiu: Gazele de sist, intre nevoi energetice si standarde de mediu
Studiu: Gazele de sist, intre nevoi energetice si standarde de mediu

„Romania ar avea nevoie de exploatarea gazelor de sist pe fondul epuizarii rezervelor de gaz conventional si din cauza importurilor scumpe din Rusia, dar riscurile de mediu sunt uriase si tehnologia fracturarii hidraulice ar trebui inlocuita cu tehnologii mai „prietenoase” cu mediul ambiant” – una din concluziile studiului lansat marti, 24 martie de Institutul European din Romania.

Alte concluzii ale cercetarii „Gazele de sist – intre nevoi energetice si standarde de mediu”, realizata in cadrul Studiilor de Strategie si Politici – SPOS 2014.

 

  • Evaluarea rezervelor facuta de agentii americane, cum este Energy Information Administration, este exagerata; cu toate acestea, primele operatiuni de explorare vor evidentia potentialul real al rezervelor.
  • Politizarea excesiva si lipsa unei legislatii adecvate sunt obstacole mari in calea dezvoltarii productiei gazelor de sist. Exploatarea resurselor naturale, in concordanta cu interesul national ar presupune in cazul gazelor de sist ocrotirea mediului inconjurator, precum si mentinerea echilibrului ecologic si cresterea nivelului de trai, nu si deprecierea acestuia.
  • Cresterea posibila a ofertei de gaz natural si diminuarea importurilor nu pot compensa poluarea panzei freatice, degradarea solului, producerea de cutremure, distrugerea agriculturii si turismului, poluarea masiva a mediului.
  • Cutremurele din Vrancea pot conduce la producerea unor microfalii in zonele unde se exploateaza intens gazul de sist. In plus, producatorii de genul Chevron vor putea in mod liber sa exporte gazele exploatate fara a fi obligati cu nimic sa le ofere consumatorilor din Romania, iar preturile vor fi aliniate peste cativa ani la nivelul celor liberalizate si apropiate de pretul de import din Rusia.
  • Intrucat pe plan mondial sunt deja dezvoltate numeroase alte metode de extractie, care nu necesita substante chimice sau biocide, altfel spus de fracturare curata, care vor fi lansate pe piata in urmatorii cativa ani, iar pretul scazut al titeiului va ingheta temporar o serie de proiecte in domeniul hidrocarburilor neconventionale, Romania va avea ragazul necesar pentru a fundamenta mai bine atat politicile publice, cat si pentru a impune firmelor concesionare utilizarea unor asemenea metode ecologice de exploatare.
  • In plus, Romania, care se afla in plin proces de elaborare a unei noi strategii energetice, va trebui sa puna un accent mai mare pe valorificarea potentialului de resurse regenerabile si implementarea de masuri mai stricte de eficienta energetica.
  • Studiul integral poate fi decarcat aici 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *