Stuful din Delta Dunarii ar putea ramane neexploatat

Stuful din Delta Dunarii ar putea ramane neexploatat

Suprafetele stuficole din peri­me­trul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii ar putea ramane neexploatate avand in vedere ca localnicii din zona nu sunt interesati sa o valorifice, acestia fiind si singurii creditati de lege. Potrivit Legii RBDD, care a intrat in vigoare anul trecut, resursa stuficola poate fi exploatata, prin incredintare directa de catre stat, doar de cei care locuiesc in Delta Dunarii, concesionarea catre fir­me sau alte persoane care nu sunt din RBDD fiind interzisa. De asemenea, legea nu le da drept de exploatare persoanelor care locu­iesc in zonele limitrofe RBDD, cum sunt si Jurilovca, Enisala si Murighiol, ceea ce inseamna ca stuful din zona Razim – Sinoe nu poate fi exploatat.

„Problema cea mai mare va aparea incepand de anul acesta cu recoltatul stufului si in special in zona Razim – Sinoe – Golovita, iar asta pentru ca nu exista nicio localitate in interiorul rezervatiei acolo si asta inseamna ca stuful ramane nerecoltat. Deci potrivit Legii Rezervatiei resursa stufico­la nu poate fi exploatata decat de populatia locala, si, atata vreme cat localitatile limitrofe Rezerva­tiei, printre care si Jurilovca, Sarichioi, Murighiol sau Enisala nu sunt in RBDD, localnicii nu pot primi permise de exploatare si noi nu avem cui sa dam stuful. In mod normal, de aceleasi drepturi ar trebui sa beneficieze si locui­torii acestor localitati. De aseme­nea, conform legii, de anul acesta nu mai exista concesiuni, ci doar exploatare directa, iar anul acesta expira toate contractele de concesiune si nu stiu in ce masura mai putem prelungi contractele”, a declarat guvernatorul RBDD, Viorica Bisca.

Potrivit aceleasi surse, singura solicitare de exploatare a stufului a venit din partea unui localnic din Jurilovca, insa acesta nu are dreptul.

„Nu stiu ce vom face daca cei din delta nu vor solicita exploa­tarea acestei resurse. Va trebui sa ne gandim ce vom face pentru ca stuful nu poate sa ramana neexploatat pentru ca dupa aceea ne trezim iar cu incendii.

In ceea ce priveste firmele care au exploatat aceasta resursa, nu cred ca vor da faliment ci vor fi oameni din interiorul deltei care pot solicita aviz pe persoana si ei vor preda stuful spre prelucrarea acelor firme, nu ar fi o problema. Ne-am gandit la o propunere, in cazul in care HG 127 nu iese repede, inainte de inceperea sezonului de recoltare, localitatile acestea limitrofe au in adminis­trare si din teritoriul RBDD si atunci, cu avizul Ministerului, sa luam in considerare si acest lucru. Pana acum avem o singura solicitare in tot perimetrul RBDD, si aceea este la Jurilovca”, a mai precizat Viorica Bisca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *