Studiu: Pana in 2030, capacitatea nucleara instalata la nivel global ar putea creste cu 26%

Unit??ile 3 ?i 4 ale CNE Cernavod?, obiective investi?ionale necesare pentru sectorul energetic românesc
Studiu: Pana in 2030, capacitatea nucleara instalata la nivel global ar putea creste cu 26%
Studiu: Pana in 2030, capacitatea nucleara instalata la nivel global ar putea creste cu 26%

Piata globala de energie nucleara continua sa creasca, sustinuta mai ales de initiativele din China si Rusia, potrivit unui studiu realizat de Roland Berger Strategy Consultants.

Dupa accidentul de la Fukushima din martie 2011 si in ciuda deciziilor unor tari de a elimina treptat energia nucleara din mixul energetic, in orizontul imediat sau pe termen mai lung, aproximativ 70 de reactoare sunt momentan in faza de constructie la nivel global, dintre care jumatate se afla in China si Rusia.

Totusi, per ansamblu, la nivel global, numarul total de reactoare nucleare a scazut, dar slab, cu doar 9 unitati. Astfel, in ultimii trei ani, au fost inaugurate 13 unitati, 2 au fost repornite, iar 24 inchise, dintre care 16 din cauza dezastrului din Japonia, in timp ce 9 ajunsesera la sfarsitul duratei de viata.

Studiul Roland Berger arata ca, la nivel global, capacitatea instalata pentru generare de energie nucleara ar putea creste cu 26% pana in 2030: de la 435 la 489 de unitati instalate sau de la 372 GW la 470 GW. Roland Berger estimeaza ca, dintre 581 de proiecte nucleare planificate sau anuntate (si considerand un context extrem de favorabil), fezabil este sa fie realizate doar intre 123 si 224 de unitati. Aceste reactoare vor fi construite in diverse tari, pe mai multe continente: mai mult de jumatate in China (56), Rusia (16) si India (14), dar si in Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita si Vietnam.
Unele tari vor demara inlocuirea sau o usoara extindere a capacitatilor instalate (Marea Britanie, Cehia, Ucraina, Coreea de Sud si chiar SUA, in functie de o potentiala hotarare de extindere a vietii operationale a reactoarelor la 80 de ani, decizie aflata momentan in discutie).

Studiul subliniaza ca energia nucleara se afla intr-un moment de cumpana: pana in 2030, 70% dintre reactoare vor avea intre 40 si 60 de ani, iar guvernele vor trebui sa decida daca le inlocuiesc sau daca vor efectua o tranzitie catre alte metode de generare de energie. Aceeasi decizie trebuie luata si in Romania, referitoare la Reactoarele 1 si 2 Cernavoda. In ceea ce priveste ciclul operational al unitatilor de generare de energie nucleara (decizie, constructie, lansare proiecte), perioada 2015-2030 este esentiala pentru segmentul de inlocuire a reactoarelor existente, se mai arata in comunicat.
Dupa 2030, principalele piete pentru inlocuirea unitatilor nu vor fi doar Franta si Rusia, ci si Statele Unite ale Americii. Totusi, acum, pentru SUA este mai dificil de elaborat o previziune pe termen lung, deoarece impactul gazelor neconventionale ieftine ca sursa de energie nu a fost deocamdata cuantificat in mod detaliat.

Jucatorii de top vor prezenta experienta in constructia de noi reactoare, un portofoliu adecvat de produse si o capacitate semnificativa de finantare a proiectelor. Pentru multi jucatori noi, dar si pentru tari ce detin deja energie nucleara instalata, va fi esentiala abilitatea de a finanta aceste investitii astfel incat sa concureze cu alte surse de energie. In multe tari, vor putea avea succes doar companiile mari de utilitati care vor colabora cu producatori de echipamente originale (OEM) si vor finanta impreuna proiectele, mai explica Roland Berger.

* Energia nucleara in Romania

In tara noastra, functioneaza momentan doua reactoare nucleare date in folosinta in 1996 si 2007, cu o capacitate totala de 1.400 MW, asigurandu-i Romaniei 17% din productia de energie nucleara din Europa Centrala si de Est (sub 1% la nivel global). La noi, energia nucleara reprezinta pana la 20% din totalul productiei de energie electrica, detinand o pondere important in mixul energetic.

Dupa Fukushima, nu au avut loc schimbari majore in productia autohtona de energie nucleara, aceeasi evolutie fiind asteptata pentru perioada viitoare. Romania face parte dintre tarile cu planuri substantiale de extindere a capacitatilor de productie de energie nuclear, obiectivul asumat fiind dublarea capacitatii instalate pana in 2030. Ipoteza se bazeaza pe finalizarea unor noi reactoare (3 si 4 Cernavoda).

Proiectul noilor reactoare a intampinat obstacole de la inceputul sau, in 2006: retragerea investitorilor privati, decizia de limitare a finantarii de stat, necesitatea de noi investitori. Pentru moment, nu exista o rezolutie clara. Totusi, ipoteza pe care se bazeaza studiul Roland Berger este ca proiectul va fi gata pana in 2030.
* Prognoza pana in 2050

Studiul Roland Berger mai sustine ca, pana in 2050, considerand un scenariu conservator, la nivel global ponderea energiei nucleare in totalul productiei de energie electrica ar putea fi mai mica decat in 2030, cu aproximativ 1%. Cu toate acestea, capacitatea instalata ar putea creste cu 35 GW. Aceste ipoteze depind atat de ratele de inlocuire a unitatilor ajunse la sfarsitul vietii in tari cu prezenta nucleara semnificativa (Franta, Rusia si, posibil, SUA), cat si de dezvoltarea unor state momentan fara prezenta nuclear (Orientul Mijlociu si tari asiatice, de exemplu Bangladesh).

Fondata in 1967, Roland Berger Strategy Consultants este o companie de consultanta strategica, avand 2.700 de angajati in 51 de birouri din 36 de tari. In Romania, biroul din Bucuresti a fost inaugurat in 1992.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *